Укрепват свлачището на пътя Смолян-Мадан през лятото

Укрепват свлачището на пътя Смолян-Мадан през лятото

Свлачището на пътя Соколовци – Смолян – Средногорци при 109-и километър в участъка Смолян – Мадан е едно от приоритетните за Агенция “Пътна инфраструктура” и за Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това увери регионалният министър Петя Аврамова в отговор на въпрос на народния представител Дора Янкова в рамките на парламентарния контрол,предаде БНР.

“Има изготвен проект, вървят процедурите в кадастъра, ще има промяна на явна фактическа грешка”, посочи министърът. “В този строителен сезон, това лято, нашият приоритет е да започнат реални строителни дейности”, подчерта Аврамова.

Тя припомни, че в участъка Смолян – Мадан през 2018 г. са извършени неотложни аварийно-възстановителни мероприятия за стабилизиране на свлачището. За трайно решаване на проблема през октомври 2019 г. АПИ е сключила договор с “Автомагистрали” ЕАД, като стойността на възложените дейности е над 7 369 545 лв.

В хода на изпълнение на договора дружеството е изготвило проект за изменение на кадастрална карта и кадастрални регистри за отстраняване на явна фактическа грешка на участъка от пътя. “Вероятно ще се наложат отчуждителни процедури в района на свлачището”, посочи Аврамова.

“Това свлачище е едно от приоритетните 16, за което АПИ е предприела спешни действия. Агенцията е обявила нова обществена поръчка за избор на изпълнител на консултантска услуга. Оферти се приемат до 25 юни. След избор на консултант ще се пристъпи към одобрение на проект и разрешение за строеж”, поясни Аврамова.

Вирни се горе