Цецка Цачева и д-р Даниела Дариткова обсъдиха аспекти на здравната реформа на среща с лекари

вторник, 24 март 2015 г.

Председателят на 43-тото Народно събрание  Цецка Цачева и председателят на Комисията по здравеопазването в парламента д-р Даниела Дариткова се срещнаха с представители на медицинската общност от лечебните заведения на територията на Област Плевен. Целта на срещата бе да се представят промените, които Министерството предвижда в системата на здравеопазването.

„Целта на реформата е да имаме максимално прозрачно и добро качество на здравеопазване”, каза д-р Даниела Дариткова. Тя подчерта, че законите се променят, защото миналата седмица вече е гласуван на първо четене промененият Закон за здравното осигуряване. „За нас е важно когато се правят промените да се чуят максимален брой мнения. Една реформа, която не винаги е достатъчно приятна за всички, трябва да бъде предварително добре консенсусно обсъдена, да се постигне и обществен и експертен, а защо не и политически консенсус, защото целите в здравеопазването трябва да бъдат дългосрочни. Те не са по силите на нито едно управление като крайна цел на реализация и затова  ние искаме да очертаем стъпки, които ще са устойчиви в следващите години и от всички следващи правителства“, каза д-р Дариткова.

Цецка Цачева подчерта, че очаква от срещата в резултат на изказаните мнения от лекарите да произтекат предложения между първо и второ гласуване. Председателят на Комисията по здравеопазване д-р Дариткова очерта основните промени, които се предвиждат в системата на здравеопазването.  Сред темите, които бяха дискутирани, са разработването на Национална здравна карта, наредбата за специализациите, средствата за направленията, които тази година са с 10 млн. лева повече, разкъсаните връзки между първична, специализираната и доболничната помощ, преразпределението на направленията, което е във възможностите на управлението на лечебните заведения тежкият въпрос със здравно неосигурените пациенти.  Като положителен ефект, лекарите отчетоха възможността да се договарят обемите. Д-р Даниела Дариткова посочи, че първата промяна е в Закона за здравното осигуряване, който  беше приет на първо четене и сега предстоят предложения между първо и второ четене. По думите й, окончателната визия ще бъде представена до края на април. „На следващ етап ще се промени законът за лечебните заведения. Има концепция за здраве със срок 2020 година, която е приета през февруари от Министерски съвет и там са очертани дългосрочните цели, които трябва да постигнем до 2020 година – понижение на детската смъртност до средноевропейските нива, понижение на заболяваемостта, намаление на инвалидността и подобрение на показателите по различни заболявания”, каза председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване.  „Ще има прозрачност в управлението на касата”,гарантира д-р Дариткова.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009