Смолянският Административен съд отхвърли десет искания за касиране на изборите в областта

събота, 28 ноември 2015 г.

Административният съд в Смолян се произнесе по преобладаваща част от делата, свързани с произведените местни избори.

Магистратите отхвърлиха десет от исканията за касиране на изборни резултати според справка от регистрите със съдебните решения. Само в един от случаите бе отменено решението на Общинска избирателна комисия за избор на кмет на община, но съдебният акт не е окончателен и подлежи на обжалване.

Общо 14 са заведените в АС-Смолян дела, свързани с изборите. Жалбите са както от кандидати за кметове и съветници, така и от политически формации, предаде БТА.

От избраните 10 кметове на общини в областта бе атакуван вотът за кмет на Девин, Баните и Неделино. Казусът в Девин бе разгледан по жалба на БСП, оспорваща решението на ОИК за допускане на кандидат до балотаж. Искането на партията бе оставено от съда без разглеждане като недопустимо.

Административният съд потвърди и решението на ОИК за избор на кмет на Неделино, произнасяйки се по делото, образувано по жалба от загубилия на втори тур Стоян Беширов, досегашен кмет.

Единственото досега решение за касиране е за избора на кмет на Баните. Делото бе спечелено от достигналия до втори тур Велин Фиданов. Административният съд обяви за недействителен избора за кмет на Баните с мотив, че тотално е опорочена тайната на вота в една от секциите на балотажа и по този начин е повлияно на целия изборен резултат на територията на община Баните. Изборното нарушение, довело до решение за касиране, са откритите стотици бюлетини с неоткъснати отрязъци от кочана в една от секциите.

Същото нарушение бе установено и по делото с искане за касиране на вота за общински съветници в община Рудозем. Повторно броене в съдебната зала установи, че всички бюлетини в една от избирателните секции в общината са с неотстранени номера от кочана. Този пропуск бе посочен от съда като тежко нарушение на правилата за гласуване, но то не е повлияло на крайния резултат.

По този начин бе отхвърлено искането на кандидати за съветници от ГЕРБ и РБ за касиране на вота за Общинския съвет в Рудозем.

Сред разгледаните изборни дела има и жалби, оспорващи избора на селски кметове. В преобладаваща част от исканията се посочват проблемите с множеството поправки и задрасквания върху секционните протоколи от вота.

По част от изборните дела се стигна до повторно броене на бюлетините в продължение на дни.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009