Промени в изпита по български след IV клас: децата ще правят диктовка по аудиозапис

 Промени в изпита по български след IV клас: децата ще правят диктовка по аудиозапис

Промени в националното външно оценяване след четвърти клас на учениците въвежда Министерството на образованието тази година.

Текстът за диктовката по бъларски език и литература вече ще бъде пускан на аудиозапис, няма да бъде четен от учител, съобщиха от МОН.

“Записът на диктовката на аудиофайл цели да постави всички четвъртокласници при равни условия и да се преодолее проблемът, произтичащ от прочит, несъобразен с необходимото темпо за писане в този клас. Получената по този начин информация за правописните умения на учениците ще е по-надеждна, защото няма да е функция на субективен фактор”, съобщават от министерството.

Както и досега, учениците първо ще чуят текста на диктовката, след това ще слушат и записват части от изреченията бавно и с необходимите паузи, които да ги ориентират в пунктуацията му. След като запишат текста на логически части, ще могат да го чуят отново, за да си направят проверка и корекция при необходимост – допълват от МОН.

“Училищата имат придобит опит от външното оценяване в VII клас и от външното оценяване по чужд език и осигуряват необходимата техника, за слушане на аудиофайла. При възникнала неизправност с възпроизвеждащото устройство, довела до невъзможност да се изслуша от учениците текстът за диктовка, директорът осигурява резервно възпроизвеждащо устройство”.

Националното външно оценяване по български език и литература за четвъртокласниците ще се проведе на 27 май от 10 ч. По математика то ще е на следващия ден – 28.05.2020 г., отново с начален час 10:00, уточняват от образователното министрество.

Вирни се горе