Край на дългите празници и отработването в събота решава кабинетът на изпроводяк

вторник, 22 ноември 2016 г.

Край на сливането на почивните дни и отработването в събота внася в Министерския съвет министърът на труда и социалната политика в оставка Зорница Русинова. На изпроводяк кабинетът ще разгледа промяната в Кодекса на труда, която цели да се прекрати практиката почивните дни да се разместват от Министерския съвет. Ако промяната влезе в сила до края на годината, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, тъй като се пада понеделник, а според предложението, ако официалният празник е през уикенда, както се пада 1-ви януари, денят след него е почивен.

Повече почивни дни през 2017 г., дори и след забраната за дългите уикенди

Законопроектът за промени в Кодекса на труда предвижда отмяна на наложилата се практика с решение Министерският съвет ежегодно да размества почивните дни през годината. Според Социалното министерство ефектите от сливането на празници са противоречиви и по-скоро негативни. Сред мотивите за промяната са нарушена комуникация в реално време между бизнеса, институциите и други партньори в чужбина, защото почивните дни по календар се разминават в различните държави. Други аргументи са нарушаване на работата на финансовите институции, забавяне на плащания и нерегламентирано полагане на извънреден труд.

От Министерството на труда и социалната политика посочват още, че се намалява продължителността на седмичната почивка тоест има един вместо два дни, когато се отработва съботата, Резултатът от това е по-слаба ефективност и производителност на работната сила, допълнително натоварване, преумора в отделни моменти и стрес на работното място. В мотивите на законопроекта се посочва още, че се цели гарантитане на равен брой работни дни през всяка календарна година и избягване на работата в събота.

Ще почиваме в понеделник само ако празниците са в събота и неделя

Предлага се промяна при ползването на празничните дни, в случаите когато официалните празници, без Великденските, съвпадат със събота и неделя. Тогава е предвидено, те да се ползват в първите работни дни след тях тоест да почиваме в понеделника след празника. Ако парламентът приеме промените и те влязат в сила от Нова година, 2-ри януари може да се окаже почивен ден, защото е понеделник.

Източник: Дарик

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009