Кръстьо Петков: Върви се към излизане от "горещата фаза" по въпроса за заема

Кръстьо Петков: Върви се към излизане от "горещата фаза" по въпроса за заема

Върви се към излизане от “горещата фаза” по въпроса за новия заем, заяви пред “Хоризонт” проф. Кръстьо Петков – председател на Съюза на икономистите в България.

Аз лично мисля, ако дадат отговор на още един – два първи въпроса и подготвят инвестиционна програма, за да се реализира основното искане – част от дълга, който ще се вземе, да се пренасочи за преструктуриране на икономиката и главно за подкрепата на малкия и средния бизнес, така че действително тогава можем да очакваме споразумение. Опозицията е за това да опонира, но когато й отнемеш аргументите, тя би трябвало да се съобрази с реалностите. Най-силния аргумент на опозицията в момента е, че предложеният вариант не е конституционносъобразен, а виждам че правителството е готово да направи завой.

Второто е тази внезапност, това предложение в 12 без 5 без да се изясни въпросът защо са подбрани именно тези банки. И накрая идва прословутият въпрос за лихвените равнища – какво значи това до 10%? Това е и 9 , и 8, но е и 3, и 4. Значи би трябвало да има едни по-строги граници, това може да се случи, ако ангажиментът, който пое финансовият министър всяка година да се съобразяват с конюнктурата на финансовите и капиталовите пазари, бъде възприета.

Кръстьо Петков коментира и изявлението на финансовия министър, че ако дефицитът се намали повече от очакваното, може да се поеме дълг от 6 милиарда. .Според Петков обаче има и други неща, които могат да се направят:

Браво на него, така трябва са постъпва един отговорен политик и модерен финансист, който мисли консервативно само в едно направление – да не допусне провал във финансовата стабилност, в изпълнението на бюджета, който да срине, да повлече след себе си цялата система на публичните финанси. Но аз виждам още две, макар и по-малки по значение, промени – не бих го нарекъл отстъпки, а по-скоро стъпки напред, които след изказването на министър Горанов дават възможност да се върви към, да го наречем, нещо като консенсусно споразумение. Едното е, че може да се приложи технологията на едногодишните договаряния и това е много важно. При всички случаи е добре да се избегне колизия с Конституцията, която не позволява ратификация за три години напред. На второ място да се огледат още веднъж числата, особено в разходната част, да се види какви резерви има тук. Доколкото разбрах от сведенията в медиите той разчита и на мненията и на другите политически сили, в т.ч. и от опозицията.

Вирни се горе