Кабинетът одобри нов тип заменки

сряда, 29 септември 2010 г.

Правителството прие проект на нов закон за горите, съобщи на пресконференция министърът на земеделието Мирослав Найденов след края на заседанието на кабинета. Той заяви, че максимално е стеснена възможността за разпоредителни сделки, водещи до намаляване на площта на горските територии за сметка на регламентирането на повече възможности за предоставянето им под наем, аренда, учредяване на право на строеж без промяна на предназначението, учредяване на сервитути.

Найденов припомни, че сегашният закон и поправките му са дали възможност за станалите нарицателни “заменки на гори” да обслужват корпоративни интереси.

В отговор на журналистически въпрос министър Найденов каза, че с проектозакона се забранява промяната на предназначението на горските площи във всички зони по НАТУРА 2000 – паркове, защитени територии, зоната на Черноморското крайбрежие. “Може би над 90 на сто от заменките попадат в такива територии и с този закон ще бъде гарантирано, че те ще си останат гори”, заяви министърът.

Позволени са “заменки” при изграждане на държавни или общински инфраструктурни проекти и най-вече на пътища. Найденов уточни, че с проектозакона се дава пълна гаранция, че заменените гори няма да могат да променят предназначението си и ще си останат гори.

По думите на министъра с проектозакона се дава възможност да се извърши първата истинска реформа от прехода досега. В резултат на закона ще се направи административна реформа, която ще доведе до намаляване на персонала на Агенцията по горите от 2378 на 1966 бройки. Сегашният закон е приет през 1997 г. и досега е преправян 42 пъти, каза министърът.

Предишният вариант на промените предвиждаше лицата, придобили гори и земи от горския фонд чрез заменки, да заплащат реалната им стойност, ако искат да строят на тях.

Източник: dir.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009