Иван Костов: Доган е недосегаем

Иван Костов: Доган е недосегаем

Президентът често се изразява дребнаво. Това е политическа атака на Първанов. По този начин Иван Костов – лидер на ДСБ и депутат от Синята коалиция коментира вчерашното изявление на Георги Първанов в предаването „Неделя 150" на БНР. Той каза още: „Много е важно изявлението на президента, защото то пречи да се формира защита между ДС и БСП около „Октопода“, защото има такива опити. Това прави невъзможно БСП да започне да защитава „Октопода“. Нека да си свършат работата правозащитните органи и прокуратурата и да вървят нагоре – към недосегаемите, коментира лидерът на ДСБ. Запитан кои са те, той отговори – „Доган е недосегаем". Костов отказа да каже други имена, защото това не задача на политиците.

Според Костов, призивите на президента да се отворят икономическите досиета на прехода е опит да се отклони вниманието от досиетата на ДС, където се вижда, че ДС е участвала в създаването на организираната престъпност. „Трябва да застанем на една позиция по въпроса за политикономията на прехода и да се разбере дали са били правилни определени управленски решения", каза още Костов. Според него, стопанските историци могат да преценят това, а не политиците.

Изпратихме покани към бившия шеф на ДАНС и други лица, които са свързани с Куйович. Искаме да изясним всички неща за ДАНС и ако установим нарушения, целта е те повече да не се допускат, съобщи Иван Костов. Най-важният въпрос, който ще зададем е – „Кой е предложил г-н Алексей Петров да стане съветник в ДАНС". По думите му, разследването на кариерата на Петров ще даде отговор на въпроса как е стигнал до това, което е сега. Костов посочи, че когато един бивш сътрудник на VІ-то управление на ДС иска среща с американския посланик, тона е свидетелство за това на какво високо ниво е стоял. Костов каза още, че трябва да се направи карта на това – до къде стига мафията в държавни институции, съдебни органи, защото подобна карта е много важна за бъдещата битка с организираната престъпност.

Той отрече обвиненията на Янев, че има намерения да остане председател на комисията за контрол на ДАНС. „Това е тежка работа, защо да оставам?", аргументира се Костов. Аз не искам да се превръщам в част от правозащитната система, каза лидерът на ДСБ. Ще изпусна някой важен политически старт.

Вирни се горе