Инвестиции на стойност над 11 млн. лв. ще бъдат вложени за повишаване качеството на водата в Смолянска област

 Инвестиции на стойност над 11 млн. лв. ще бъдат вложени за повишаване качеството на водата в Смолянска област

Вчера се проведе първото за 2016 година общо събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия Смолян, обслужвана от „ВиК” ЕООД-гр.Смолян. На събранието присъстваха областният управител Недялко Славов, който е и председател на А ВиК-Смолян, заместник-областните управители Андриян Петров и Тодор Бозуков, Люба Тодорова – юридически консулт, изпълняващ функциите и на главен секретар на А ВиК-Смолян, кметове от общините в област Смолян или упълномощени от тях лица да ги представляват, като членове на Асоциацията, инж. Мариян Николов – управител на „ВиК” ЕООД-Смолян, както и експерти от Областна администрация Смолян.

Областният управител Недялко Славов, откри заседанието и запозна членовете с дневния ред. „Основен акцент и основна работа на Асоциацията през 2015 година беше подготовката и сключването на договора с „ВиК” ЕООД-Смолян, съгласно изискванията на законодателството. В тази връзка през 2015 година Асоциацията проведе редица консултативни работни срещи с експерти от общините, с МРРБ, с Комисията по енергийно и водно регулиране, с Министерство на околната среда и водите, с представители на оператора „ВиК” ЕООД-Смолян за обсъждане на текста на договора за поддръжка, стопанисване и експлоатация на ВиК-системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги от оператора. Знаете, че този договор е едно постижение, с което се гордеем, и успех, както за Асоциацията, така и за област Смолян, тъй като ние сме първата Асоциация, която подписа такъв договор. С него, по силата на разпоредбите в договора, всички публични активи, съоръжения и системи се прехвърлят за стопанисване и поддържане от оператора „ВиК”ЕООД-Смолян. По смисъла на този договор операторът се задължава да направи инвестиции в размер на 11 250 000 лв, които ще бъдат вложени изцяло във ВиК-системите, което да доведе до повишаване качеството на водата. Сключеният договор дава възможност на оператора да бъде бенефициент и да кандидатства по ОП ”Околна среда” 2014-2020 и ОП „Развитие на селските райони” по мерките за обновяване на водоснабдителната инфраструктура.”, отбеляза в отчета за 2015 година областният управител Недялко Славов.

След събранието на Асоциацията по ВиК, кметовете и представителите от общините в област Смолян се срещнаха с ръководители на държавни служби в областта на социалните услуги, здравеопазване, образование, сигурност на населението, околна среда, гори и земеделие. Целта е да се установи сътрудничество между общинските управници, част от които са новоизбрани, и държавните институции, за да може да се провежда правилната политика в полза на населението във всяко населено място от региона и да бъдат облагодетелствани всички граждани на областта, както и общините да се възползват в максимална степен от европейските програми.

Вирни се горе