“Има такъв народ” инициира поредица от срещи по казуса със статута на пещерата “Дяволското гърло”

събота, 15 януари 2022 г.

След разрушителното наводнение причинило срутването на основната и единствена пътна връзка с Триград на 12 декември, местни жители сигнализират за пореден път, относно казусът със статута на пещерата “Дяволското гърло”.

Природната забележителност, която след редица съдебни дела се потвърди, че е публична държавна собственост и след, като на 18 май 2010 г. бе съмнително предоставена за стопанисване на “Българския туристически съюз” (БТС) без никакви условия и клаузи, продължава да бъде в неведение за местните.

Вече 12 години от пещерата край село Триград, откакто е била дадена за управление на (БТС), не постъпва нито стотинка от стопанисването й в държавната хазна. През годините “Българският туристически съюз” не е направил почти никакви опити да информира собственика в лицето на държавата и областния управител как стопанисва и управлява държавния имот. Според запознати това природно богатство генерира около половин милион лева приходи всяка година. Ако тези изчисления са правилни, то държавата е загубила най-малко 5 милиона лева приходи от собствеността си.

По инициатива на местни жители,сред които Митко Чолаков и координаторът от ПП “Има такъв народ” за област Смолян Асен Кехайов бе инициирана среща с областната управа в Смолян. С подкрепата на новоназначеният областен управител Емил Хумчев и помощта на настоящият заместник областен управител Андрей Кадишев, които откликнаха с желание да се заемат със случая по стопанисването на природния феномен, местните жители се надяват казусът най-после да бъде справедливо разрешен.

В годините назад, както и в момента пещерата “Дяволското гърло” се стопанисва от “Сдружение Туристическо дружество Орфей-1970” с председател Мичо Руенов Солаков, (който е баща на общинския председател на ГЕРБ в Девин Владимир Солаков) като тя му е предоставена за БЕЗВЪЗМЕЗДНО ползване от “Българския туристически съюз”.

От местната структура смятат да стартират поредица от срещи с жителите в района, както и да продължат съвместната си работа с областна администрация, като се подкрепя идеята, част от приходите да остават в местното ТД “Триградски скали” за честно и прозрачно стопанисване, както и за подобряване на инфраструктурата до това природно богатство от национално значение, съобщиха за Smolyannews.com от ПП “Има такъв народ”.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини