Евродепутатът Владимир Уручев: Приемните за граждани, които организирам, ще продължат и през тази година

Евродепутатът Владимир Уручев: Приемните за граждани, които организирам, ще продължат и през тази година

Социално слаби от Девин, живеещи в общинско общежитие, се оплакаха на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев, че ползваното от тях електричеството се таксува по цени за промишлена, вместо за битова електроенергия.Това стана ясно днес на състоялата се приемна на депутата от Европейския парламент. В нея участва и председателят на Общинския съвет Руси Чаушев. Жители на Настан се обърнаха към Уручев с искане за подкрепа, защото улицата, на която живеят, от много години е проектирана, но неизградена и носят всичко на гръб до домовете си. По време на разговора стана ясно, че въпросната улица е включена в капиталовия списък на общината и тази година ще се вземат мерки за нейното изграждане.

Девинчани поискаха евродепутатът да помогне да се проучи как е изградена и функционира в Австрия фабрика за картофи, защото в района има суровина, но тя не може да се реализира. Те смятат, че делегация от Девин трябва да отиде в такава австрийска фабрика, откъдето да се почерпи опит и да се пренесе у нас. От своя страна кметът на община Девин Красимир Даскалов заяви пред Уручев, че търси лоби в българския парламент, за да може да се коригира консеционната такса от минералната вода. Засега тя е 30/70%, като по-голямата част се плаща в полза на държавата. Според Даскалов справедливо е общината да получава 50% от концесионната такса така, както е и при плажовете. Той каза също, че от декември месец миналата година има мораториум над непотърсените земи, които общините са получили след изтичането на 10-годишния период на възстановяване.

Досега общината е имала право да се разпорежда с тези имоти, които са 98% от общинските земи, но сега имат право само да ги отдават под наем. Ако се появи инвеститор с интерес към такива имоти, общината през следващите 5 г. няма право да извършва продажби. По думите на градоначалника вече има нагласа за отмяна на този мораториум, който спъва разпореждането с тези земи, от които общините биха могли да получават приходи, а и да се реализират инвестиционни инициативи. Даскалов сподели още, че много упорито търси финансиране за пълна рехабилитация на водопровода от Беденски минерални бани до Девин.

Евродепутатът Владимир Уручев се ангажира с помощ при решаването на поставените въпроси, касаещи неговите правомощия и компетенции. В края на приемния ден българският представител в ЕП обяви, че през до края на годината ще организира приемна за граждани и в останалите общини на област Смолян.

Вирни се горе