Дора Янкова: Пропуск на ГЕРБ остави без нотификация граничния пункт Златоград – Термес

понеделник, 24 юни 2013 г.

Бившите управляващи от ГЕРБ са „забравили” да нотифицират с Гърция граничният път Златоград – Термес, заради което той все още се води строителен обект и гръцката страна си позволява да налага ограничителни режими. Това обяви на пресконференция в Смолян народният представител от Коалиция за България Дора Янкова. Тя посочи, че за откриването на граничния път има само споразумение между двете държави, но Гърция не го е нотифицирала и затова сега се налагат ограничения, от което страда бизнеса в района на областите Смолян и Кърджали. Янкова разкритикува бившите управляващи, че 4 години не са успели да получат нужната заверка от южната ни съседка, въпреки постоянното хвалене с открития пункт и връзките на експремиера с гръцките управляващи.

Янкова обясни, че това е станало ясно, след като е поискала от бившия служебен министър на вътрешните работи Петя Първанова да се намеси, заради ограничението от гръцка страна за движение на автомобили до 2 тона и последвалите гранични протести. „Ангажирала съм външния министър Кристиан Вигенин, който да направи постъпки за нотификация на общата пътна връзка”, заяви Янкова. Тя нарече бездействието на бившите управници – замитане на истината, от което страдат хората и от двете страни на границата.

В Смолян Янкова заяви, че правителството работи активно за подобряване качеството на живот в страната. За по-малко от месец народните представители и министрите са приели редица мерки. От 1 юли се повишават средствата за отглеждане на дете от 240 на 310лв. Освен това занапред те ще се индексират с минималната работна заплата, която също ще се повиши от месец октомври. Другата важна тема е цената на електрическото, което поевтинява с 5% по предварителни разчети. От 1 септември общо 45 000 първокласници ще получат по 250лв. еднократна финансова помощ, като ангажимент на държавата към техните родители, които да са подкрепени в кризата. Янкова добави, че друга важна мярка е решението на правителството до 30 август да изплати задълженията на държавата към фирмите, което ще даде глътка въздух на бизнеса и условия за по-добра работна среда. В момента народните представители работят активно и по антимонополното законодателство в областта на горите, като най-напред ще се премахнат посредниците, които са тормозили дървопреработвателните фирми. Общо 64 законопроекта в областта на горите, приети от ГЕРБ ще бъдат ремонтирани, категорична бе Янкова.

Депутатката от БСП настоя Агенцията по заетостта и бюрото по труда в Смолян да спрат натиска над служители, който се оказва, за да се покрие извършено нарушение със средства за обучение на безработни в областта на туризма. Янкова бе категорична, че има замесени служители на високо ниво от София и Пловдив за обучение с ваучери, което е трябвало да се състои в Пампорово.

Източник: Пресцентър на БСП- Смолян

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009