Допълнителни средства за читалищата в България иска депутатът Петър Кадиев

петък, 04 декември 2015 г.

Допълнителни средства за читалищата в България иска депутатът от АБВ Петър Кадиев. По думите му допълнителните пари, които са заложени за културната сфера в бюджета за 2016 г. не се отнасят за читалищата и читалищните библиотеки. „Дават се близо 10 млн. за държавните музеи, галерии и библиотеки, за да бъдат увеличени заплатите на работещите в тях, но читалищните библиотекари си остават със старите възнаграждения. Моето желание беше да се дадат допълнително 1,2 – 1,3 млн. за читалищата в България. Иначе те ще бъдат ощетени”, посочи Кадиев.

По думите му почти всяко читалище в България има библиотека с многоброен библиотечен фонд. През 2016 година ще бъде чествана 160 годишнината на читалищната дейност у нас. Отбелязването на тази годишнина ще мине под патронажа на президента, а председател на Общонационалния комитет е министърът на културата Вежди Рашидов. „Ще празнуваме такава годишнина, а няма да отделим нито лев на читалищата. Това е неотговорно. Още повече, че читалищата са тези, които пазят българщината в много кътчета на страната ни”, категоричен беше депутатът Петър Кадиев. Той обясни, че е в непрекъснат контакт с председателя на Съюза на читалищата в България Николай Дойнов. „Имаме обещанието на зам. министърът на финансите Кирил Ананиев да се търсят бюджетни средства за читалищата в България и следващата година да получат допълнителни субсидии”, каза още Кадиев. Според него от дейността на читалищата има полза цялото общество. В тях се съхранява и предава на младото поколение българщината.

„Има малки населени места, в които читалищата са единствените културни институции, а читалищните библиотеки, дават възможност на хората да се просвещават непрекъснато”, добави в заключение депутатът от АБВ Петър Кадиев.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009