Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за подобряване на енергийна ефективност

Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за подобряване на енергийна ефективност

Допълнителни близо 25 млн. лева ще получат 28-те малки общини и периферни райони в страната за подобряване на енергийна ефективност на жилищни и обществени сгради от управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Средствата ще бъдат осигурени, след одобрението на Комитета за наблюдение на програмата. Допълнително в края на м. ноември ще отпуснем и спестен ресурс от близо 14 млн.лв. Така общия бюджет за малки общини ще достигне близо 30 млн.лв, като се дава възможност да се санират сгради с повече от 35 апартамента.

В по-малките общини се отчитат по-големи нужди от подобряване на енергийната ефективност на сградния фонд. В тази връзка Управляващият орган на ОПРР, съвместно с Националното сдружение на общините в Република България, проведе проучване относно нуждите на малките общини, като данните показват, че повече от 270 сгради имат нужда от подобряване на ЕЕ.„Тази реалокация ще спомогне за по-доброто развитие на малките градове в периферните райони и ще подпомогне балансираното териториално развитие, насърчавайки намаляването на различията в развитието на градските и селските райони. От началото на програмния период до момента по ОПРР в 28-те малки общини се изпълняват 202 проекта за 204 млн. лв.

Това са общинските центрове Ботевград, Берковица, Белоградчик, Генерал Тошево, Девин , Елхово, Златоград , Ивайловград, Крумовград, Козлодуй, Карнобат, Мездра, Малко Търново, Никопол, Нови пазар, Нова Загора, Поморие, Попово, Пещера, Провадия, Разлог, Сандански, Свиленград, Самоков, Севлиево, Троян, Тутракан и Червен бряг.

Петте общини с най-много реализирани проекти са: Крумовград, Поморие, Златоград , Ивайловград, Козлодуй, Нова Загора, Попово и Троян.

Вирни се горе