Димчо Михалевски: Единственото решение на проблема с мечките в Родопите е разселването им от планината, включително и в чужбина

петък, 30 ноември 2012 г.

Народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски ще внесе до седмица в Народното събрание проект за изменение на Закона за лова и опазване на дивеча, с който да се реши проблема с мечките. Инж. Михалевски обясни, че днес е гласувал против промените в закона, с които се забрани лова на мечки в България. Депутатът бе категоричен, че днешните промени няма да решат проблема. Според него причините за зачестилите инциденти с мечки, особено в Родопите са две. Първата е, че броят на мечките е много голям за хабитата, който обитават, от което има недостиг на храна, съобщават от пресцентъра на партията. В същото време хората в Родопите имат проблем с изхранването си и им се налагат да влизат в местообитанията на мечките, посочи депутатът. Михалевски обясни, че единственото решение на проблема ще е Министерството на земеделието и храните да направи спешно, задълбочен анализ за броя на мечките в Родопите и ако се окаже, че те са много повече от колкото е възможно за дадената територия да започне спешно разселване на бозайниците, включително и в чужбина. Ако не направим това, хората утре пак ще срещат мечки и пак ще се страхуват. Проблемът е голям и затова ние ще внесем закон за биоразнообразието да се разселят мечките, за да може всеки от Родопите да се разхожда спокойно и да не го е страх за живота и за поминъка си, посочи Михалевски. Той заяви, че само в село Стърница, община Баните до септември има 27 нападения на мечки.

„Като върнем старото положение, нищо не решаваме”, категоричен бе той. Депутатът изрази недоумение от факта, че депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Недялко Славов са подкрепили днешния закон, при условие, че са от Смолян и знаят за проблема. Михалевски прогнозира още, че Европейската комисия готви наказателна процедура срещу България, заради решението министърът на земеделието да дава разрешителни за острел на мечки, а на министърът на екологията, както бе до днес. „Явно се стреснаха и веднага върнаха старото положение, но проблема няма да се реши”, подчерта инж. Михалевски.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009