Д-р Дариткова пита министър Аврамова за пътищата и голямото срутище в Смолянско

Д-р Дариткова пита министър Аврамова за пътищата и голямото срутище в Смолянско

Въпроси за пътищата в област Смолян към регионалния министър Петя Аврамова отправи д-р Даниела Дариткова – народен представител от ГЕРБ и председател на здравната комисия в Народното събрание.

Тя иска от министър Аврамова информация относно проектите с европейско финансиране за рехабилитация и реконструкция на участъци от републиканската пътна мрежа, които предстои да се реализират в Смолянска област и на какъв етап е тяхното изпълнение.

Освен европейските проекти, какви други инвестиции по линия на държавния бюджет, респ. бюджетът на МРРБ и АПИ се предвижда да бъдат извършени през настоящата година, пита тя.

Д-р Дариткова е аргументирала питането си с факта, че област Смолян е единствена в страната само с автомобилен транспорт, без достъп до ЖП-мрежа, пристанища и летища.

Освен това, поради срутване на огромни количества скална и земна маса през 2018 г. главният път между Смолян и Мадан, който е основна пътна артерия в областта, остана затворен в продължение на шест месеца. Направен бе обходен маршрут за леките автомобили, но поради големите наклони той е неизползваем през зимните месеци. След спешни аварийни ремонти пътят бе отворен, но само в едната лента и движението се осъществява със светофарна уредба.

Миналата година бе поет ангажимент от АПИ и МРРБ дейностите по трайното укрепване да се възложат през 2019 година. До момента обаче няма обявена обществена поръчка за избор на изпълнителите по строителство и строителен надзор. В тази връзка въпросът на д-р Дариткова е какви дейности по трайното укрепване на свлачището се предвиждат тази година.

Вирни се горе