Д-р Даниела Дариткова участва в семинар за парламентите от Централна и Източна Европа и Централна Азия

Д-р Даниела Дариткова участва в семинар за парламентите от Централна и Източна Европа и Централна Азия

Председателят на здравната комисия в Народното събрание д-р Даниела Дариткова участва в регионален семинар за парламентите от Централна и Източна Европа и Централна Азия. Форумът се провежда днес и утре в Скупщината на Сърбия и е на тема „Сътрудничество за устойчиво развитие – борбата с бедността и насърчаване на здравеопазването“.

На семинара се обсъждат въпроси, свързани с въвеждането на парламентарен мониторинг и сътрудничество с изпълнителната власт, със степента на използване от депутатите на разработения от Интерпарламентарния съюз механизъм за самооценка. По време на форума парламентаристите обменят мнения и опит в борбата с бедността, конкретно сред маргинализираните групи като ромите и други етнически малцинствени групи, които остават най-бедни. Те дискутират също политиките в областта на здравеопазването. Обсъждат по какъв начин здравеопазването отговаря на потребностите на днешното население, каква разлика има в качеството и в обхвата на държавното здравеопазване.

През останалата част от семинара предстои да се отворят дискусии по въпроса за въздействието на климатичните промени върху бедността и здравеопазването, как младежите да бъдат включени в социалните и политическите процеси за ефективно прилагане на целите на устойчивото развитие. Форумът ще завърши утре с представяне на Глобалния парламентарен доклад за 2017 г.

В него участват също депутатите от ПП ГЕРБ Светлана Ангелова – зам.-председател на социалната комисия, и Христо Грудев от комисията по здравеопазване и Хасан Адемов, председател на Комисията по труд, социална и демографска политика. Днес депутатите посетиха и българското посолство в Сърбия, където бе откри изложба, посветена на 24 май- Деня на българската просвета и култура и славянска писменост, в градската библиотека в Белград. От следващата година и в Сърбия този ден ще бъде национален празник.

Вирни се горе