БСП–Смолян почете бенефиса на световно известната певица Валя Балканска

БСП–Смолян почете бенефиса на световно известната певица Валя Балканска

Областният и общински лидер на БСП-Смолян Дора Янкова и народният представител от Коалиция за България инж. Димчо Михалевски почетоха 70-годишният юбилей на световноизвестната родопска изпълнителка Валя Балканска, Почетен гражданин на Смолян.

Бенефисът на певицата се състоя снощи в зала 1 на Родопския драматичен театър “Николай Хайтов” точно на 24- ти май, датата на най-уникалния и най-български празник. Залата се оказа тясна, за да побере хилядите, дошли да видят и чуят Валя, както и уникалният спектакъл, сътворен в чест на достолепната годишнина. От името на Янкова бе поднесен поздравителен адрес и огромен букет с цветя. С поздравителния адрес, Янкова изказа истинска гордост от приятелството си с Балканска. “За Родопите Валя е едно чудо.

Тръгнала от малкото село Лъгът, нейният глас, нейното обаяние вече са покорили земите от Лондон до Токио и от Вашингтон до Москва. Тя е поредното доказателство, че Родопите са планина, погалена от Бог, в която живеят уникални хора с огромен талант и добри сърца”, пише Янкова. Тя пожелава на певицата силен дух, енергия и още дълги години да завладява сърцата на хората с невероятната родопска песен. Кошница с цветя и поздравителен адрес бе поднесен от името на депутата инж. Михалевски. Той също изрази своето възхищение от космическият талант и личността на Валя Балканска. “Вие се превърнахте в най-добрият посланик на Родопите и България по целия свят, а и в цялата Вселена. Спокойно можем да кажем, че сте едно от съвременните чудеса на планината.

Няма българин, където и да е по света, който да не изговаря името ви с чувство на гордост и признание”, пише депутатът в адреса си. Хиляди аплодираха концерта на Валя Балканска, на който тя изпя най-известните и любими на поколения родопчани песни.Уучастваха фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, където е била солистка дълги години, оркестър „101 каба гайди“, гайдарят на Валя Петър Янев, Камен Воденичаров и Тончо Токмакчиев, певецът Васил Петров.

Сцената посрещна още Златина Узунова, Младен Койнаров и Димитър Кермедчиев, гайдарят Стефан Янев и певеца Любомир Петров, оркестър “Рожен”. Всички радваха публиката в продължение на три часа.

Вирни се горе