Китай – най-голямата банкова система до 2023 г.?

Китай – най-голямата банкова система до 2023 г.?

Uитай би могъл да измести САЩ като най-голяма банкова система в света до 2023 година, или с цели 20 години по-скоро, отколкото се очакваше доскоро. Това вероятно ще увеличи натиска върху западните банки да пренебрегнат ефектите на кредитната криза и да потърсят експанзия на изток, се казва в доклад на PriceWaterhouseCoopers (PwC), цитиран от Ройтерс.

Според данните от доклада Индия ще измести Япония и ще се нареди на трето място по размер на вътрешната банкова система до 2035 година. След това индийският банков сектор би могъл да измести дори Китай заради застаряването на китайското население.

Главният икономист на PwC Джон Хоуксуърд призовава ръководителите на банки да насочат вниманието си към разместването на икономическите пластове и да побързат със заемането на пазарен дял в двете развиващи се страни.

„С население от по доста над един милиард души, присъствието в Китай и Индия е от критична важност за растежа“, посочва специалистът. Особеност на двата пазара е, че все още огромна част от населението няма достъп до банкови услуги.

Към момента китайските банки са номер едно по пазарна капитализация в глобален мащаб. На този фон все повече от водещите финансови институции от развития свят се опитват да заемат позиции в развиващите се страни, тъй като там има голяма маса от население на по-ниска възраст с подобряващ се социален статус.

Банките в седемте бързо развиващи се страни – Китай, Индия, Бразилия, Русия, Мексико, Индонезия и Турция, останаха относително защитени от финансовата криза, която буквално помете водещите банки в развитите страни.

Според оценките на PwC активите в глобалния банков сектор биха могли да нараснат четворно до 300 трлн. долара през 2050 г.

Интересно твърдение от доклада е, че „водещите развиващи се страни не се нуждаят от капитала на развитите държави, нито от банковите им специалисти или потребителите им, така че ще са нужни доста усилия, за да бъдат убедени политиците в развиващия се свят, че страните им ще спечелят, ако допуснат в себе си конкуренцията на западните банки“.

Вирни се горе