Гърция парализирана от стачки

Гърция парализирана от стачки

За пореден ден в Гърция ще се проведе масов протест срещу планираните от правителството реформи.

Предвижда се към стачката на държавните чиновници да се присъединят и заетите в частния сектор.

Ще се включат транспортните работници и служителите в парламента.

Заради протестите ще се предвижда да бъде затруднено транспортирането по въздух, вода и суша.

Временно се променя организацията на движение на международните влакове между България и Гърция, съобщават от пресцентъра на БДЖ.

Влакът, който пътува от Солун за Букурещ ще замине за Букурещ от Централна гара София, вместо по обичайното си разписание от гарата в Солун.

За клиентите е осигурен влак в състав от два второкласни вагона, който ще пътува по обичайното разписание на международните влакове от София до Кулата и обратно.

Няма да се движат двата сутрешни международни влака, както и двата следобедни международни влака, които пътуват между София и Солун.

„Български държавни железници” ЕАД ще възстановяват сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция.

Припомняме, вчера в Атина бяха проведени масови демонстрации на държавните служители.

Отделна демонстрация бе проведена от учителите, които връчиха специална петиция на властите. Част от преподавателите се опитаха насила на влязат в министерството на образованието, но бяха спрени от органите на властта.

Друга демонстрация бе организирана от пенсионери, които се опълчиха срещу намеренията на правителството да премахне 13-та и 14-та пенсия.

Стотици членове на Комунистическия профсъюз „РАМЕ" се събраха на площада пред парламента, протестирайки срещу “варварските” действията на правителството.

В стачката се включиха служители в банки, институции, училища и университети, държавни болници. Местни авиокомпании отмениха 60 полета.

Докато в страните от Еврозоната в парламентите се гласува финансова помощ за Гърция, в страната продължава реакцията срещу строгите икономически мерки.

Общата стачка на синдикатите и браншовите организации започва тази нощ и ще обхване цялата страна.

Вирни се горе