Военни алпийски формирования от Австрия, Полша, Чехия, Румъния и България оцеляват високо в Родопите

 Военни алпийски формирования от Австрия, Полша, Чехия, Румъния и България оцеляват високо в Родопите

Тактическо учение “Родопи 19” с участието на военни алпийски формирования от Австрия, Полша, Чехия, Румъния и България. Това съобщиха на пресконференция днес в 101-и Алпийски полк в Смолян. Идеята е учение “Родопи” да стане традиция, да се провежда през около 2 години, заяви бригаден генерал Николай Караиванов, началник на Щаба на Сухопътните войски. Неколкодневно оцеляване високо в планината е включено в сценария на учението, предаде БТА. Български, австрийски и полски военнослужещи демонстрираха днес умения в стрелба и алпийски техники. Участници в международното учение изкачиха скалите Невястата и Турлука край Смолян. Военните алпинисти показаха катерене виа ферата, тренировки с различни алпийски техники, оказване на помощ на пострадал. На този етап участниците в “Родопи 19” изпълняват модулно обучение, което включва тренировки по придвижване и оцеляване в планински условия, разузнаване, тактически действия по патрулиране, скално катерене и различни алпийски техники, стрелба. Втората част от “Родопи 19” е самото тактическо учение, което ще продължи от 17 до 20 септември. Военният сценарий за него предвижда задачи по заемане на отбрана и водене на отбранителни бойни действия в планинско- гориста местност с акцент отбрана на планински проходи и действия при десантиране.

Учението “Родопи 19” е част от разработения 4-годишен план /2019-2022/ за подготовка на планинските формирования от страните участнички в Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военно-планинската подготовка “EU Pooling & Sharing Mountain Training Initiative”. България е пълноправен член на Инициативата от 2015 г. , а 101-и Алпийски полк в Смолян е единственото алпийско военно формирование у нас.

В различните етапи на учението ще се включат близо 600 военнослужещи от 5-те държави, заявиха от командването на “Родопи 19”.

Вирни се горе