Въвежда се вечерен час в Смолянска област

Въвежда се вечерен час в Смолянска област

Вечерен час се въвежда на територията на област Смолян. Това решение бе взето днес от Областния съвет по сигурност. Забраната за излизане на граждани от домовете им ще важи от 22 до 6 часа.

Пациентът с COVID- 19, както вече ви информирахме е 40-годишния Р.Д от Смолян с психично заболяване, завърнал се на 13 март от Великобритания. Взети са проби за изследване на 5 контактни лица, на две медицински сестри от Инфекциозното отделение, които са взели пробата за изследване и на 10 служители на Паспортната служба в ОД на МВР- Смолян, която е посетил заразеният след пристигането си. Потвърдено е, че е пътувал със самолет и автобус до Смолян. Заразеният е изолиран в жилище в града, заедно с още двама от контактните лица, като къщата е под постоянна полицейска охрана. Наблюдава се от личния лекар и психиатър. Пациентът няма изявени признаци на инфекцията. Става дума за маргинализирано лице от рискова група, каза на брифинг областният управител Недялко Славов.

Регионалната здравна инспекция открива Горещ телефон за сигнали от граждани от различно естество, тел. 0884495765 и ще отговаря денонощно. Горещи телефонни линии разкриват и общините в областта, както и БЧК.

От РЗИ очакват също така да получат информация от други лица, които евентуално са били в контакт с него. Състоянието му не изисква да бъде настанен в болница, тъй като няма изявени признаци на инфекцията. Заедно с него в жилището под карантина са двама от контактните лица, с които е бил на последния адрес. Двата адреса, на които е пребивавал са на ул. “Капитан Петко Войвода” и на ул. “Колю Шишманов” в Смолян. Преди да се завърне в Смолян, мъжът е бил лекуван в психиатрична клиника във Великобритания, която вече е уведомена от полицията за положителния тест за коронавирус. Днес специалисти дезинфекцираха сградите и около тях, където е пребивавал и живее в момента 40-годишният Радослав.

Областният съвет по сигурност напомня на всички жители и пребиваващи в областта, които са пристигнали след 18 март от Западна Европа, Китай, Иран и Корея, че подлежат на задължителна карантина.

Препоръчва се на възрастните хора да ограничат движението си в населените места и да се приберат в домовете си. На общините в областта е разпоредено да следят поведението на рисковите и маргинализирани групи заради опасност от разпространение на заразата.

Потокът от пътуващи през ГКПП- Златоград е намалял в пъти от понеделник до днес, според данни на щаба. На пункта се извършва 100- процентов контрол и на входния и на изходния трафик. От щаба апелират хората да се въздържат от пътувания, дори и до близки дестинации като Гърция.

Общо 14 чуждестранни туристи от Великобритания и Русия са останали в областта, като трябва да си тръгнат до 20 март, съобщи директорът на ОД на МВР – ст.комисар Николай Димов.

Вирни се горе