В периода 17-25 ноември се проведе Европейската седмица за намаляване на отпадъците

В периода 17-25 ноември се проведе Европейската седмица за намаляване на отпадъците

В периода 17-25 ноември се проведе Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ECHO). България се присъединява за първа година в четвъртото издание на ECHO, като Община Смолян беше съорганизатор на събитието. Тази година седмицата се осъществи под патронажа на Комисаря на околна среда Янез Поточник. За България, национален организатор на ECHO е Асоциацията на еколозите от общините в България /АСЕКОБ/, с подкрепата на Министерството на околната среда и водите.

В ECHO от Смолян взеха участие ОДЗ №4 „Радост”, две НПО-та: „Младежки информационен център – ЯКО” и „Екосвят Родопи”, ПГИ „Карл Маркс”, VI ОУ „Иван Вазов” и ГПЧЕ „Иван Вазов”.

ОДЗ №4 „Радост” участва със следните инициативи – изложба на предмети от рециклируеми материали кратка презентация представена от директорката на детската градина към родителите на децата филмче, в което едно семейство от Америка събира две чашки боклук в продължение на 6 месеца част от децата са участвали в модно ревю с тоалети направени от най-различни непотребни материали други деца изиграват приказката „Сливи за смет”, като сметта е събрана в сини, жълти и зелени торбички съответстващи на съдовете за разделно събиране на отпадъците рецитиране на стихотворения отново свързани с разделното събиране Мотото на ОДЗ №4 „Радост” е: „За чиста Земя, като детска душа”.

НПО „Екосвят Родопи” участва със следните инициативи: ушиване на торбички от отпадъчни материали изработка на изделия със съдействието на деца от V- то ОУ „Юрий Гагарин” изложба на изработените изделия изработка на флаери с информация за ECHO презентация за ECHO Отговорник по организацията на всички извършени дейности в рамките на ECHO е Рая Шамаранова.

НПО „Младежки информационен консултантски център – ЯКО” участва със – организиране на конкурс за есе, разказ, стихотворение и рисунка от направените рисунки е организирана изложба дискусия проведена в гр. Девин презентация на тема: Намаляване на отпадъците презентазия за популяризиране на ECHO направена е работилница за младежки инициативи за намаляване на отпадъците в дома и в училище в процес на изработка на електронен бюлетин и снимков материал за ECHO във социалната мрежа Facebook всеки ден ще се публикува по едно есе, разказ, стихотворение или рисунка свързани с ECHO.

Инициативата и работата на регистрираните участници беше оценена от организаторите на ECHO (Европейска седмица за намаляване на отпадъците), като участниците получиха подаръци.

ПГИ „Карл Маркс” – в европейската седмица за намаляване на отпадъците се включи екоклуб „Силивряк” в ПГИ „Карл Маркс“ – Смолян. Клубът е създаден по проект УСПЕХ, а учениците в него започват кампания за разделно събиране на хартия под мотото „Лист по лист спасява дърво”. Те смятат да събират акумулаторни батерии и да компостират биоразградими отпадъци. Във всяка класна стая поставиха кашони със залепени стикери, които подканят към разделно събиране.

Тяхната основна цел е всеки да допринесе за намаляване на отпадъците, като започнат с хартия, тъй като тя е в най-голямо количество сред отпадъците. Европейската седмица за намаляване на отпадъците ни напомни да се замислим какво се случва с хартията, която може да бъде отделена. Изработихме ръчна хартия, за да докажем че може да се използва повторно. Продължаваме да събиране разградими биологични отпадъци (сухи листа, трева и др.) за компост, който сами изградихме в двора на нашето училище. Информацията е предоставена от г-жа Ева Бакалова, ръководител на клуб по екология „Силивряк” в Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс” град Смолян.

VI ОУ „Иван Вазов” – учениците от 6 и 7 клас са изработили предмети от рециклирани материали, като предметите са изложени във стаята по биология в училището. Ръководител на дейността е г-жа Валентина Тодорова.

ГПЧЕ „Иван Вазов” – учениците от гимназията с преподаване на чужди езици под ръководството на г-жа Мариана Тодорова са извършили популяризиране на идеите на Европейската седмица сред децата в неравностойно положение от ученици на нашата гимназия – клуб “Аз в света на другите”. Разговор за екологичните опасности, които застрашават планетата ни. Дарителска акция на учениците от ГПЧЕ “Иван Вазов” “Моите детски книжки могат да зарадват и друго дете” за децата от Дома за деца и юноши в Широка лъка. Изработване на коледна украса от отпадни материали съвместно с децата от дома.

Вирни се горе