Три дни в Устово се провежда традиционния панаир /снимки/

Три дни в Устово се провежда традиционния панаир /снимки/

За поредна година в кв.Устово се провежда традиционния Устовски панаир. В продължение на три дни – 5, 6 и 7 октомври централната част на смолянския квартал се изпълни с търговци от цялата страна, които предложиха на хората разнообразни стоки.

Както всяка година, така и на този панаир имаше и развлечения за най-малките.

Началото на съвременния панаир е през 1925 г. На мястото на старо търговско тържище. Преди това през 1847 г. самият известен пътешественик Огьост Викенел е бил на това място и го описва в пътешествията си.

Най-голяма заслуга за реализирането му имат майсторите медникари и предприемаческата общност от Устово. Интересното е, че панаирът е институционализиран, защото през 1935 г. има два правилника за провеждането му.

В началото на 30-те години на миналия век местната власт предприема мерки самите търговци да разположат продукцията си като се изградят и необходимите съоръжения. Устовският панаир е подкрепен и от видният общественник и родолюбец Стою Шишков.

След 1950 -1960 г. Панаирът отново търси реализация. Тогава е имало селскостопанска изложба.

От 1970 г. до 1990 г. Устовският панаир не функционира.

Сдружение “Възраждане”, с председател доц.д-р Христо Гиневски, възраждат Устовския панаир и оттогава досега традицията не е прекъсвана.

За доброто настроение на хората се погрижиха ФА “Родопа” и Общинският Духов оркестър.

Вирни се горе