Смолянчани почетоха 9 май – Ден на Европа и 74-години от края на Втората световна война

четвъртък, 09 май 2019 г.

Смолянчани почетоха 9 май – Ден на Европа и 74-години от края на Втората световна война. По традиция в смолянския квартал Райково се състоя почетен караул и бяха поднесени венци пред Паметника на загиналите във войните. Мария Маргаритова от РИМ „Стою Шишков”, припомни историческите събития на най-страшната война в човешката история, бошувала в три континента.

Нашата страна дава в нея над 12 600 жертви, включително и от Среднородопския край. По приблизителни изчисления общо загиналите са над 60 млн. души. От Смолянска област участвалите във Втората световна война са 3042 , от тях 255 родопчани загиват и не се завръщат по домовете си. Всички герои остават в пантеона на безсмъртието. На тях съвременна България дължи много, а 9 май символизира днешна Обединена Европа. 74 години след Втората световна война, нейните сурови уроци, тежки последствия и незарастващи рани не са забравени. Международната общност, европейските народи са призвани да не допуснат никога повече подобен ужас и страдания в името на бъдещите поколения на мирното и демократичното развитие на своите държави Вълнуваща програма за празника изнесоха учениците от ППМГ „Васил Левски” и ДГ „Славейче”.

На тържеството присъстваха останалите живи ветерани от войните, както и техни потомци. С падане на колене всички присъстващи почетоха паметта на загиналите, а признателни смолянчани, представители на обществени, държавни и партийни институции поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите. Кметът Николай Мелемов поздрави лично ветераните от войните. За тях той осигури по традиция празничен обяд.

Сред официалните гости бяха депутатът Дора Янкова, зам.-областният управител Адриан Петров, секретарят на община Смолян Момчил Николов, общински съветници, директорът на ОД на МВР – Смолян ст. комисар Николай Димов, командирът на 101-ви Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, представители на различни институции, деца от детски градини, ученици и жители на Смолян. Сред гостите на празника бе и делегацията от руския град Мичуринск, които са на посещение в Смолян. Тържествената церемония се организира от община Смолян и е включена в програмата на Майските културни тържества.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009