Смолян тържествено отбеляза 136 години от свещената българска свобода

 Смолян тържествено отбеляза  136 години от свещената българска свобода

Трети март трябва да ни обединява и извисява, защото сме наследници на борците със светли възрожденски идеали за силна и свободна България, каза в словото си кметът Николай Мелемов

Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник –Трети март, когато преди 136 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство. Дъждовното време не попречи на хората да отдадат почит към загиналите герои за нашата свобода.

Проявите започнаха с благодарствен молебен за руските освободители в храм „Св.Никола” – кв.Устово, отслужен от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. В православния храм руснаците са посрещнати с благодарност, преклонение и гордост от местното население през 1878 г. Тържеството откриха на пл.”Възраждане” шестгодишните Иво и Теди, които изпяха химна на България. „По традиция на 3 март се събираме пред този паметник на борците за свобода. Защото най-напред именно тук, в Устово, нашите деди посрещат руските войни-освободители с нечувана радост. Сега ние им отдаваме своята почит. Днешният ден трябва да ни обединява и извисява, защото сме наследници на борците със светли възрожденски идеали за силна и свободна България. Те осъществиха мечтите си, а ние трябва да продължим идеите им и да се обединим в името на Отечеството си и неговия просперитет. 3 март е Денят на свещената българска свобода, на сбъднатата мечта на българина за свое свободно отечество, ден на признателност и национална гордост”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов. Той посочи, че Освобождението, чиято годишнина честваме днес, е изстрадано и извоювано през петвековното робство. То минава през бунтове, завери и въстания, през мъчениците на Априлската епопея, през подвига на българските опълченци. Затова 3 март е ден за признателност и преклонение пред техния подвиг и паметта им. Програмата продължи с почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски батальон в Смолян. Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха паметника с венци и цветя на пл.”Възраждане „ в Устово.

И тази година патриотичното сдружение „Родопски хайдути” беше начело на тържествата за 3-ти март. Младите воеводи организираха традиционното шествие от църквата "Св.Никола " до площад „Възраждане”. Официални гости на тържественото честване на Трети март бяха депутатите д-р Даниела Дариткова, Дора Янкова , областният управител Димитър Кръстанов, председателят на ОбС Филип Топов, общински съветници и общественици. Тържеството продължи с празничен концерт на ФА „Родопа” и самодейни състави.

Вирни се горе