Смолян отбелязва Деня на българо-унгарската дружба

Смолян отбелязва Деня на българо-унгарската дружба

На 19 октомври ще бъдат поднесени цветя пред паметника на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги, почетен гражданин на Смолян

По решение на парламентите на Унгария и България, взето в края на месец септември тази година, 19 октомври става Ден на българо-унгарското приятелство. Решението е взето по инициатива на представители на българската общност в Унгария и среща пълната подкрепа на българското правителство. На 19 октомври Българската православна църква чества св. Йоан Рилски, чиито мощи са били пренесени през 1183 г. от Средец (днешна София ) в тогавашната унгарска столица Естергом, а след това са върнати обратно в София. По този повод кметът на Смолян Николай Мелемов изпрати поздравителни адреси на Н. Пр. Текла Харангозо – Посланик на Унгария в България, г-жа Дьорди Димитров – Директор на Унгарски културен институт – София и г-н Петер Гайда – кмет на община Кишпещ, с която община Смолян е побратимена от 2004г. насам. По думите на Мелемов „това доказателство за дългогодишните приятелски отношения между България и Унгария ще служи като платформа за по-нататъшно сътрудничество в различните сфери на развитие на двете побратимени общини Смолян и Кишпещ, съвместно с добрата подкрепа на Унгарски културен институт „Балаши“ и на Посолството на Унгария в София“.

В тази връзка на 19-ти октомври в 10ч. ще бъдат поднесени цветя на бюст-паметника на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги, който се намира пред Регионална библиотека „Николай Вранчев“ и който бе открит на 7- ми октомври миналата година.

В чест нa Деня на българско-унгарскато приятелство и за съхраняване на общите християнски ценности, на 19-и октомври Кардиналът на Унгарската Католическа Църква ще открие табелата на Св. Иван Рилски в Базиликата на град Естергом / най-голямата катедрала в Унгария/.

Вирни се горе