Сметната палата изпрати доклада за одитит на общинина Рудозем в прокуратурата, според кметът институцията е била подведена

Сметната палата изпрати доклада за одитит на общинина Рудозем в прокуратурата, според кметът институцията е била подведена

Сметната палата изпрати на прокуратурата одитните доклади за извършените одити:

  • за съответствие при финансовото управление в община Левски за периода от 01.01.2014 г. до 31.12.2014 г.

  • и за извършен одит на възлагането и изпълнението на обществени поръчки в Община Рудозем за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2014 г.

Член 58 ал. 1 от Закона за Сметната палата (ЗСП) регламентира, че Сметната палата изпраща одитния доклад и материалите към него на прокуратурата при наличие на данни за престъпление. Съгласно чл. 58, ал. 3, Сметната палата не може да огласява данни от доклад, изпратен на прокуратурата, до приключване на наказателното производство. Затова Сметната палата публикува на интернет страницата си двата одитни доклада без частите, които са изпратени на прокуратурата, посочват на сайта на Сметната палата.

В частите за нарушенията в областта на обществените поръчки докладите са изпратени на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки. Те са изпратени съответно и на кметовете на двете общини и на общинските съвети.

Докладът за извършения одит на възлагането и изпълнението на обществени поръчки в Община Рудозем и материалите към него са изпратени и на Агенцията за държавна финансова инспекция (съгл. чл. 57 ал. 1 от ЗСП) и на специализираните органи за превенция и борба с измамите и корупцията на Европейския съюз: Европейската служба за борба с измамите и Съвета за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз (съгл. чл. 58 ал. 4 от ЗСП).

Като пълна щуротия, определи ситуацията, кметът на община Рудозем Румен Пехливанов. Сметната палата е била подведена от външен експерт, който направи повърхностно проверка на обекта и констатира напълно погрешни неща. Да не говорим, че в неговия доклад има сборни грешки.Това коментира за Kmeta.bg кметът на Рудозем Румен Пехливанов по повод окончателния одитен доклад за финансовото управление на общината, публикуван в понеделник на страницата на Сметната палата и потвърди пред SmolyanNews.com коментара.

„Всички наши обекти по обществени поръчки имат акт 16 от ДНСК. Това е и органът, който следва да каже дали един строителен обект е изпълнен по правилата, а не Сметната палата“, заяви Пехливанов.

Той посочи, че общината разполага с всички документи и ще ги предостави на прокуратурата. „Не се съмнявам, че този сигнал на одиторите няма дори да стигне до съда. Нашите поръчки са проверявани от 20 институции, сред които и ОЛАФ, като никога одитите не са показвали нарушения. Нямам основания да смятам, че и в този случай няма да е така“, добави Румен Пехливанов.

Одитният доклад е върху обществени поръчки, а коментира назначения в общината, което не е предмет на проверката, разкри той. „Да не говорим, че не съм назначавал служители по време на одитния период, а напротив – освободил съм двама, а две колежки са излезли в майчинство“.

Според Пехливанов, в доклада на техническото лице се говори, че общината не е предоставила документи, което по думите му е категорична лъжа. „Те са дадени, макар и с 3 дни закъснение, защото служителят, при когото се съхраняват оригиналите, бе в болница по време на инспекцията на експерта“, уточни кметът.

„Иначе екипът на Сметната палата, който проверяваше финансите на общината, бе изцяло професионален и свърши отлично своята работа. Това, което е описало техническото лице, обаче, е твърде далеч от истината, тъй като в него пише, че липсват елементи, които вече са били покрити с други елементи по време на проверката. От фирмата, която осъществяваше строителен надзор на обекта, откровено се изсмяха на констатациите в него“, разказа Пехливанов.

Вирни се горе