След множество инциденти, закриват Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младеж в Смолян

четвъртък, 30 ноември 2017 г.

След поредните инциденти с насилие в Центъра за настаняване от семеен тип на деца и младежи с увреждания в Смолян, са направени първите стъпки за неговото закриване. Това съобщи секретарят на общината Момчил Николов, пише Дарик.

„Имали сме хиляди инциденти там от неговото откриване до сега. Хора от персонала са удряни в гърба, замервани са със саксии, една от чистачките е влачена за косата по земята, готвачки са гонени с ножове, побой с лопата на възпитателка, множество сбивания между децата, като се стигне и до последните два случая. 16-годишният Махмуд души друго дете, в следствие на което то е припаднало, а после пък душеното момче прояви агресия. Нежеланието на квалифициран персонал да работи в Центъра ни накара да пристъпим към закриването му“, коментира Николов и пред екип на Smolyannews.com.

В момента има 12 щатни бройки, от които само 4 са заети, а децата в Центъра са 8.

„Трудно се намират кадри. Разбираемо е, имайки предвид минималното заплащане и неприемливите условия, при които работят“, коментира още секретарят на община Смолян.

Вече е поискано становище за закриването на Центъра от няколко институции, включително и от Агенцията за закрила на детето.

„Не можем да се справим. Лично съм разговарял с министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, за състоянието на Центъра“, добави Николов. Той е категоричен, че условията там в момента, не отговарят на стандартите за такава социална услуга.

Закриването на центъра ще се осъществи, само ако има положителни становища от институциите и едва тогава предложението за неговото закриване ще се гласува от местния Общински съвет, допълни сиекретарят на общината.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009