Ще укрепват скат със свлачище над къща в Девин

петък, 30 март 2018 г.

Община Девин е възложила проектиране за пропадналото платно от пътя за Триград

Свлачище над къщата на семейство Тарашеви в Девин се е активизирало след няколкодневните порои. Хората подали сигнал на тел. 112, след като пред входната врата се изсипала земна маса и надвиснало коренището на дърво от ската над подпорната стена, която са построили.

Над подпората има стръмен скат с дървета, а на върха на ската има други къщи и сгради.

Семейство Тарашеви се притесняват да не се свлече върху къщата им ската, след като са тръгнали такива процеси от дъждовете. На мястото оглед е направил кмета на Девин Красимир Даскалов.

„След няколкодневните обилни валежи се е активизирало това свлачище, но към момента то вече е пасивно. Направих оглед веднага след сигнала на място. Изсипалата се свлачищна маса е около 40-50 кубика. Има няколко дървета, корените на които го възпират. За мен няма опасност да притисне къщата, тъй като корените на дърветата държат земната маса по ската. Имаше обаче опасност клоните на дърветата да паднат и да нарушат покрива на къщата на Тарашеви, затова разпоредих да се орежат. Оставихме корените на дърветата умишлено, за да поддържат земната маса по ската. Направено е всичко необходимо като първоначални действия, така че свлачището да бъде обезопасено. За него сме уведомили областната управа. На първо време, с възможностите на общината, ще заскалим с по-големи камъни ската, за да заздравим терена и да предотвратим свличане на още земна маса. Ще следим неговото състояние и в случай на необходимост ще се търси финансиране за него от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Към момента категорично няма опасност за къщата и сградите отгоре, ще следим състоянието му обаче, за да сме спокойни за къщата отдолу“, каза Даскалов.

Община Девин е възложила и проектиране за възстановяване на пътя след тунела за село Триград, където е пропаднало едното платно от старо активизирано от дъждовете свлачище, съобщи Даскалов./devinonline.net

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009