Седем свещеници, начело с архимандрит Висарион, отслужиха Летния Никулден в Смолян

Седем свещеници, начело с архимандрит Висарион, отслужиха Летния Никулден в Смолян

Светецът, който с чудотворната си сила е упора при всякакви страдания на вярващите, с образ на ангел, обичан като помощник на семейството и покровител на децата, образец на вяра и кротост, на смирение и благодатност – св. Николай Мирликийски Чудотворец, бе тържествено почетен днес в едноименния храм в Смолян с Утреня и празнична света божествена Литургия. 9 май е денят, в който са пренесени светите му мощи от родния град Мира /Мала Азия/ в Бари /Италия/през 11 век.

Богослужението на Летен Никулден бе възглавено от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. С него в празничния ден съслужиха седем свещеници – председателят на храма отец Васил Маджаров, секретарят на архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храма „Св. великомъченица Неделя“ в Райково, отец Георги Атанасов от храм „Св. великомъченик Георги Победоносец“ в Смолян, протойерей Николай Рангелов от храм „Св. св. Константин и Eлена“ в Момчиловци, протойерей Станимир Минков от храм „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе и свещениците от катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ Димитър Михайлов и Иван Марински. Помощници в служението бяха иподяконите Валери, Илия и Георги. Утренята бе озвучена от песнопенията на хористите от празнуващия храм с диригент Радка Чакърова, а Литургията от гостуващия църковен хор при храм „Св. великомъченик Георги Победоносец“ в Смолян с диригент презвитера Юлияна Атанасова.

За благодарност и молитва към светеца и за съпричастност към служението на духовниците в чест на обичания от всички Свети Николай в храма бяха дошли богомолци от квартала и града, както и от съседни селища. Колко много вярващи са усетили неговата невидима и негласна чудотворна сила, усетили са успокоение, милост, закрила. Разрешаване на здравословни проблеми.

Отслужен бе и празничен водосвет, в който се призова Божията сила да ни дава здраве и благоденствие, премахване на страданията, прошка на греховете, изцеление от болки и освобождаване от всяко зло, очистване от всяка сквернота и прогонване на дяволското коварство. Бог да пази енорията, жителите на Смолян и на цялата Родопа планина.

По традиция под звуците на продължителен камбанен звън бе извършено литийно шествие с чудотворната храмова икона на св. Николай по улиците около храма.

Негово Високопреподобие архимандрит Висарион поздрави всички присъстващи с празника и пожела Божието благословение да бъде над всички тях, над чадата им и домовете им. Той благодари на председателя на храм „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ отец Васил Маджаров и на Църковното настоятелство, че и тази година е поканен заедно със събратята си да отслужат тази тържествена света Литургия. Той благодари на гостуващия хор от храма „Св. великомъченик Георги Победоносец“ с диригент Юлияна презвитера Атанасова, които ангелогласно участваха в Литургията, и им пожела все така да пеят и славят Бога. Архимандрит Висарион благодари и на хористите от празнуващия храм с диригент Радка Чакърова, които песенно озвучаваха и Вечернята, и утринното богослужение.

Празникът завърши с песнопението на „Многая лета! “ и свещения поздрав „Христос воскресе“ с отговора на християните: „Воистину воскресе!“

Раздаден бе празничен благословен обяд.

Росица Примовска

Вирни се горе