Съвместен проект ще подготвят Ксанти и Смолян за закупуване на реанимобили в помощ на селата без лекари

четвъртък, 14 януари 2016 г.

Съвместен проект ще подготвят Ксанти и Смолян за закупуване на реанимобили. Реанимационните санитарни автомобили ще бъдат в помощ на отдалечените села, където няма лекари. Това стана ясно днес на среща между кмета Николай Мелемов и колегата му от побратимения ни гръцки град Хараламбос Димархопулос. По този повод на срещата в кабинета на смолянския градоначалник беше поканен и директорът на МБАЛ „ Д-р Братан Шукеров” д-р Марин Даракчиев, който има контакти с болницата в Ксанти. Подобни проблеми с липса на лекари по селата имат и в Гърция. Реанимобилите ще бъдат снабдени с медицинска апаратура и на място ще бъдат вземани кръвни изследвания, измерване на кръвно налягане и други дейности, които да бъдат в помощ и грижа на хората в селата. След като бъдат направени изследванията в Смолян, хората ще получават и обратна информация за резултатите. Идеята е да се кандидатства за четири реанимобила, по два за двете страни.

По покана на Мелемов, Димархопулос пристигна в Смолян с негов екип, който работи по европроектите. Бяха обсъдени вариантите по вече отворената европейска програма за трансгранично сътрудничество „България –Гърция” 2014-2020 г. Постигна се съгласие, че двете общини ще кандидатстват заедно по някои от мерките, а по други ще си сътрудничат. Обсъдиха се варианти за облагородяване на блатния плавун в едно от езерата на Смолян, следене нивото на реките, измерване на запрашеността на въздуха, вятъра, температурата и поставяне на видеокамери на защитени природни местности, които туристите могат да наблюдават в музеи и на други места. Ксанти имат интерес при създаването на туристически път на тютюна да включат маршрути от Смолян и Кърджали.

Ще засилим сътрудничеството си с Ксанти, срещаме много добро разбиране от страна на кмета Димархопулос . Надявам се в предстоящата покана България – Гърция до края март да бъдат изготвени и да кандидатстваме по три – четири проекта, коментира Мелемов. В срещата участваха и зам.-кметовете на община Смолян Венера Аръчкова, инж. Мариана Цекова и Марин Захариев.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009