Опасно свлачище застрашава пътя към Кръстова гора

неделя, 09 ноември 2014 г.

Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран

Свлачище на пътя за Кръстова гора застрашава сигурността на пътната настилка. Община Лъки предупреждава поклонниците да отложат пътуването си към върха, докато трасето не се укрепи. Затова са необходими между 250 и 300 хиляди лева.Мантинелите висят във въздуха встрани от пътя, който преди 5-6 години е ремонтиран с пари на държавата – около 1,5 милиона лева. Това е пътят, който свързва не само Кръстова гора с Община Лъки, но и село Борово. В него живеят около 70 души и по него всекидневно минава медицинската помощ, хранителните доставки и обществения транспорт. Пътуват още хора от съседните общини, туристи и макар по-рядко заради времето, богомолци. Към тях е и призивът на кмета.

Ситуацията се е получила в последните дни на октомври, когато две големи дървета падат, подронват ската на пътя и той пропада. Сега под асфалта зее дупка, а камъните се свличат към дере с река 100 метра надолу.

Това е и причината кметът на Община Лъки да не прибягва до затваряне на пътя, а да го ограничи за товарни автомобили. Пак по тази причина е необходимо спешно укрепване. Сигналът вече е подаден до междуведомствената комисия по бедствия и аварии и до областния управител, съобщи Нова телевизия.

За да не се получава на всеки 5-6 години държавата да плаща за един и същи път, рецептата, според властите във високопланинските общини, е една. „Трябва да се предвиждат подпорни стени, подпорни съоръжения и отводнителни съоръжения. Ако не бъдат проектирани и построени, стават тези неща, които виждате в момента”, казва зам.-кметът на община Лъки Пламен Райчев.

Ако все пак ви се налага да пътувате към Борово и Кръстова гора, от Общината съветват първо да се осведомите за състоянието на пътя./БЛИЦ

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009