ОбС Смолян одобри споразумение за сътрудничество между Община Смолян и АПИ за изграждане на обходния път на свлачището край Тикале

ОбС Смолян одобри споразумение за сътрудничество между Община Смолян и АПИ за изграждане на обходния път на свлачището край Тикале

Общинският съвет одобри споразумение за сътрудничество между Община Смолян и АПИ за изграждане на обходния път на свлачището край Тикале.В предмета на споразумението е посочено, че АПИ ще осигури финансирането, както всички фактически и правни действия свързани с изграждането на обходния път. Община Смолян ще осигури изработването на ПУП-парцеларен план за недвижими имоти върху които ще бъде изграден обходния път, както и финансирането, необходимо за отчуждаване или обезщетение за временно ползване на недвижими имоти, които представляват земеделски и горски територии и през които преминава обходния път. Освен споразумението съветниците дадоха разрешение и за изработване на подробен парцеларен план за обходния път Влахово – Орешец, както и предварително изпълнение на взетите решения по член 60 от Административно-процесуалния кодекс, съобщиха от общинската администрация.

Вносителят на докладната записка и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че във вторник е обявено бедствено положение в Община Смолян във връзка с голямото срутище, затворило главния път Смолян – Мадан. Той отбеляза, че за разлика от друг път, в този случай извънредното положение е обявено 20 дни след възникването на събитието, защото ситуацията е различна. Първите дни срутището се е разчиствало, но впоследствие падналата скална маса е два пъти повече . „Имаше обследване от специалисти, но както стана ясно, мащабът е много голям и разчистването ще е бавно и се налага да се строи обходен път и това наложи обявяването на бедственото положение“, поясни Мелемов. Той отбеляза, че смисълът на предложеното за гласуване споразумение с Агенция „Пътна инфраструктура“ е да разчисти пътя и да строи новия път без забавяне по съответните процедури. Мелемов посочи, че в понеделник заедно с областния управител са били в АПИ и оттам са препоръчали да се обяви бедствено положение. „По този начин се помага на АПИ, която е и собственик на пътя, за да може възможно най-бързо да се отстрани свлачището и да бъде направен обходния път, който ще облекчи хората от 11-те села засегнати от свлачището. Това са единствените възможни мерки, за да помогнем АПИ да се справи с тази ситуация“, посочи още в мотивите си кмета Мелемов.

От общинските съветници бяха изложени мнения и предложения във връзка с търсенето на второ мнение по въпроса за разрешаването на проблема със срутището. Кметът на Смолян посочи , че на 14 март в района на свлачището на оглед е бил екип, начело с доц. Стойнев, а при срещата в АПИ в понеделник е имало друг екип, начело с доц. Ангелов. „Това са два екипа, които ще предложат решение на проблема по най-добрия и бърз начин. Пътят от Смолян, посока Рудозем сме го предложили и се надявам да бъде направен. Другият път между Тикале и Градът го коментираме отдавна – там има нужда от водостоци, а чакълирането не е проблем“, посочи Мелемов.

Вирни се горе