ОбС-Смолян гласува създаването на Регионален културен институт и даде съгласие за съфинансиране на проектно предложение за открит плувен басейн

ОбС-Смолян гласува създаването на Регионален културен институт и даде съгласие за съфинансиране на проектно предложение за открит плувен басейн

Общинският съвет в Смолян на редовно заседание проведено днес прие да бъде създаден Регионален културен институт за сценично-музикални изкуства „Николай Хайтов”.

Вносителят на предложението -кметът Николай Мелемов каза, че регионалния културен институт ще бъде самостоятелно юридическо лице, съгласно Закона за закрила и развитие на културата.Ще се финансира от бюджета на община Смолян и от осигурените целево допълнителни средства от държавния бюджет.Допълнителни приходи ще се реализират и от дейности,които ще осъществява културния институт, като получените средства ще остават в бюджета на културната институция,обясни Мелемов.

На днешното заседание стана още ясно,че община Смолян ще осигури съфинансиране на проектно предложение за изграждане на открит плувен басейн.Съфинансирането ще бъде в рамките на 10 % от проектната сума за изграждане на спортното съоръжение,съобщи кметът Николай Мелемов.

Плувният клуб „Смолян” ще кандидатства с проект за изграждане на открит плувен басейн пред Министерството на физическото възпитание и спорта. Причината е, че в областния град не съществува такова спортно съоръжение, което да осигурява на населението безопасни, модерни и достъпни условия за спорт, както и да предоставя възможност за водене на здравословен начин на живот. Проектното предложение е с обща стойност 700 000 лв. с ДДС.

Спортния клуб „Смолян” не разполага с необходимия финансов ресурс за осигуряване на десет процентното съфинансиране и затова кметът на Смолян предложи на общинските съветници, то да бъде осигурено от общинския бюджет, предвид необходимостта от осигуряване на условия за спорт в общината и възможността за здравословен живот чрез спорт на подрастващите в Смолян и състезателите на плувния клуб.

Вирни се горе