ОбС- Смолян гласува 5 000 лв. за възстановяването на първото класно училище в Средните Родопи

ОбС- Смолян гласува 5 000 лв. за възстановяването на първото класно училище в Средните Родопи

С решение на Общински съвет Смолян се отпускат 5 000 лв. на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“- Смолян за възстановяване на първото класно училище в Средните Родопи. Средствата се отпускат, след като в общинската администрация е постъпило писмо от Свещеник Васил Маджаров, председател на Църковното настоятелство на църква „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, което е част от кампанията, която се провежда за възстановяването на класното училище, съобщи Дарик.

Църквата „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ в квартал Устово и е построена през далечната 1836г. Тя приютявала и утешавала близо два века хората от района. През 1862г. в двора ú било съградено Първото класно училище в Средните Родопи, за да утоли жаждата за просвета през Възраждането. За известен период сградата на Училището била отчуждена от църквата, но през 2000г. отново възстановила собственост върху полусрутеното по това време Старо училище. След събарянето му зейва страшна яма в непосредствена близост до храма.

Идеята на църковното настоятелство е да възстанови в оригинален вид и традиционно предназначение този духовно-просветен център, който преди векове предците ни са построили и завещали, а не да остане само в снимките и спомените от миналото. В сградата са предвидени търговски площи, класни стаи за различни дейност на Неделното училище по вероучение, църковно пеене, творческо писане и рисуване. До момента заниманията се провеждат в притвора на храма, дори през зимния сезон, а детският църковен хор, единствен в областта, репетира в чужда сграда.

Необходимите средства за възстановяването на Старото училище са около 380 000 лв. и се набират по сметката на Църквата „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“ – Смолян:

Банка ДСК IBAN BG 56 STSA 93 0000 22 43 87 71

Основание: За Старото училище

Вирни се горе