Марин Захариев ще участва в Международно изложение за ферментирали храни в Корея

  Марин Захариев ще участва в Международно изложение за ферментирали храни в Корея

Организационният комитет на Международното изложение за ферментирали храни – Чонджу, отправи покана за участие на представител от Община Смолян в тазгодишното издание на изложението след препоръка от Корейското посолство в България, съобщиха от пресцентъра на общината.

Южнокорейският град Чонджу е столица на провинция Северна Чиола. Градът е важен туристически център, известен с традиционните корейски ястия, исторически сгради, спортни прояви и иновативни фестивали.

Международното изложение за ферментирали храни – Чонджу има за цел обмен на информация и популяризиране на дестинации за кулинарен туризъм от целия свят. Десетото поред издание на форума ще се проведе от 24 до 28 октомври, като участие са заявили представители от Япония, Тайван, Китай, Германия, Румъния, Испания, Полша, Гърция, Уругвай, САЩ, Унгария и др. Представителят от България, Марин Захариев, зам.-кмет на община Смолян ще презентира и с мостри някои от най-типичните ферментирали храни и напитки – различните видове сирена, вина, ракия и кисело мляко, туршиите и не на последно място – традиционната за страната ни боза.

По време на откриването, Захариев ще вземе участие в Int'l Fermented Town Solidarity Meeting – среща за създаване на мрежа от региони с традиции в консумирането на ферментирали храни.

Дванадесетте избрани региона ще подпишат декларация, с която ще поемат ангажимент за активно сътрудничество за обмен на човешки и материални ресурси, както и обмен и популяризиране на знания, информация и разработване на бизнес стратегии за сътрудничество.

Участието ни в този форум предоставя възможност за обмен на опит и добри практики между страните участници, за полезни контакти, създаване на партньорства и популяризиране на община Смолян и България.

Вирни се горе