Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на историческата забележителност

 Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на историческата забележителност

Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на уникалната историческа забележителност. Кметът на село Подвис Радослав Чаушев се е заел с възстановяването на повредата с помощта на община Смолян, предаде БНР.

Инцидентът е станал преди дни, след като се разразила буря и светкавици повредили частично апаратурата. Най-засегнато е било част от осветлението, което през нощта осветява крепостта в различни цветове- бяло, зелено, жълто, оранжево.

Благодарение на бързата реакция на община Смолян са възстановени 90% щетите, изтъкна Чаушев. Цветните нюанси на крепостта са от месец 2018 г., след изпълнение на проект на общината. Тази година той ще бъде надграден, за да се включат още светлини. При приключването на проекта ще има уникален вид от всичките страни на крепостта и няма да има аналог в страната, коментира кметът.

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I. Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр. Хр. То е разположено на най- високата точка в землището на крепостта.

През 2007 г. община Смолян изпълни проект по програма ФАР „ Момчилова крепост – мит и реалност“, последван от втори по ОПРР през 2012 „Момчилова крепост – митовете оживяват“. При проучванията е локализирано бе тракийско скално светилище. Вече повече от 6 години историческата забележителност добива все по-голяма популярност и привлича туристи от страната и чужбина.

Вирни се горе