Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на историческата забележителност

неделя, 31 март 2019 г.

Мълния удари „Момчиловата крепост“ и нанесе щети по апаратурата на уникалната историческа забележителност. Кметът на село Подвис Радослав Чаушев се е заел с възстановяването на повредата с помощта на община Смолян, предаде БНР.

Инцидентът е станал преди дни, след като се разразила буря и светкавици повредили частично апаратурата. Най-засегнато е било част от осветлението, което през нощта осветява крепостта в различни цветове- бяло, зелено, жълто, оранжево.

Благодарение на бързата реакция на община Смолян са възстановени 90% щетите, изтъкна Чаушев. Цветните нюанси на крепостта са от месец 2018 г., след изпълнение на проект на общината. Тази година той ще бъде надграден, за да се включат още светлини. При приключването на проекта ще има уникален вид от всичките страни на крепостта и няма да има аналог в страната, коментира кметът.

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I. Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр. Хр. То е разположено на най- високата точка в землището на крепостта.

През 2007 г. община Смолян изпълни проект по програма ФАР „ Момчилова крепост – мит и реалност“, последван от втори по ОПРР през 2012 „Момчилова крепост – митовете оживяват“. При проучванията е локализирано бе тракийско скално светилище. Вече повече от 6 години историческата забележителност добива все по-голяма популярност и привлича туристи от страната и чужбина.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009