Инициатива за масово тестване за антитела за Ковид започва в Рудозем

  Инициатива за масово тестване за антитела за Ковид започва в Рудозем

Множество жители на община Рудозем се вслушаха в призива на кмета Румен Пехливанов и се тестват за антитела за ковид през последните дни, съобщиха от Общинската администрация.

След увеличение на заразените с коронавирус и поредица от смъртни случаи в общината, кметът Пехливанов отправи обръщение до населението с призив за стриктно спазване на противоепидемичните мерки и тестване за наличие на антитела.

Ситуацията в общината е сериозна, има много болни от ковид, включително и хора със симптоми на заболяването, които не се изследват, движейки се из населените места без да се самоизолират, заяви Румен Пехливанов.

Безплатни тестове са осигурени за общинските служители. Голяма част от общинарите вече са изследвани, а окончателните резултати за процента на преболедувалите ковид сред тях, ще бъдат известни утре.

На среща с представителите на мюсюлманското настоятелство, кметът е предупредил настоятелите да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки.

Тестовете за антитела се извършват в медицинската лаборатория в града. Чрез масово тестване за антитела ще се получи по-достоверна представа какъв процент от жителите вече са се срещали с коронавируса, за да се планират адекватни противоепидемични мерки, допълни Румен Пехливанов.

Вирни се горе