Двайсет деца от Смолян участваха в проект „Младежки обмен” на побратимения ни Кишпещ

Двайсет деца от  Смолян участваха в проект „Младежки обмен” на побратимения ни  Кишпещ

Двайсет деца от община Смолян участваха в проект „Младежки обмен” на побратимената ни община Кишпещ. Нашата група беше посрещната от председателя на българското дружество в Унгария Йордан Тютюнков и от любезните домакини на ежегодния проект, в който участват младежи от побратимените на Кишпещ общини,съобщиха от пресцентъра на местната управа.

Тази година те бяха от Турция, Хърватска и Полша. В първите два дни смолянските деца са гостували на унгарски семейства и са разгледали столицата Будапеща. Групите са имали среща с кмета на Кишпещ Петер Гайда, в която са участвали общински съветници и главният ръководител и организатор на събитието Ищван Зилаги. След това програмата е продължила с посещение в Капталанфюред на езерото Балатон. Там групите са били настанени в база на община Кишпещ. Всеки ден са били организирани спортни игри по футбол, волейбол, тенис на маса, обучение как се реагира при бедствия и аварии, както и викторина посветена на ЕС. В състезанията нашите младежи са се представили много добре и са завоювали призови места. Отборно са спечелили две втори места по футбол и тенис на маса /момичета/ и трето място /момчета/. С три медала се е окичил при индивидуалното класиране Анастас Цветков. Освен състезателните прояви всяка група се е представила с културна програма, презентация на държавата, града и характерните традиции. Представянето на нашата група е започнало с химна ни. Кратък филм е показал красотите на нашата община. Децата са рецитирали „Аз съм българче” и са изпяли известни народни песни. Представили са и сцена от мита за „Орфей и Евридика”. Гостите са се насладили и на родопската гайда, а на правото хоро са се хванали доста от чуждите гости. Най-добре са усвоили стъпките младежите от Хърватия и Турция.

Ръководители на групата от община Смолян са били главният финансист Венера Аръчкова, гл.специалист „Спортни дейности” Даниела Керкелова и мл.експерт в дирекция „Икономическо развитие, проекти, програми, международни и младежки дейности” Александър Караджов.

Проектът „Младежки обмен” за община Кишпещ е ежегоден и от няколко години групи от Смолян участват в него. Тази година проявите се проведоха от 28 юни до 7 юли. Нашата Община има спечелен проект „ Партньорство за по-добро европейско бъдеще”, който е по програма „Срещи на граждани от побратимени градове”. По този проект от 15 до 25 юли унгарски младежи от Кишпещ ще гостуват в Смолян.

Вирни се горе