Делегация от община Смолян се запозна с историческия проект на Ялова за ел. управление на администрацията

Делегация от община Смолян се запозна с историческия  проект на  Ялова за ел. управление на администрацията

Служителят няма да стои в общината, където и да се намира ще може да предоставя дадена услуга на всеки жител

Делегация от община Смолян е на посещение в побратимения турски град Ялова, където се провежда туристическо изложение и 140-тия Балкански фолклорен фестивал с конкурсен характер „Златният карамфил” . В туристическото изложение участват 18 държави от побратимените градове. Със свой щанд се представя и община Смолян съвместно с Пампорово АД. Бяха показани традиционни български продукти и забележителности, реклама на курорта Пампорово и услугите, които предлага като ски писти, велопарк и др. Идеята за туристическото изложение на всички побратимени градове на Ялова, се зароди преди три седмици, когато делегация от турския град бе на посещение в Смолян. Нашият щанд предизвика най-голям интерес и бе посетен от стотици жители и гости на турската община. Всеки посетител бе посрещан по традиционен родопски обичай с пита и мед.

Във фолклорния Фестивал участват: клуб „Хоро” с ръководител Русанка Бодурова и певци от ФА „ Родопа” с ръководител Мария Кисьова. Изключителен интерес предизвикаха изпълненията на Валя Балканска и Петър Янев. Хората непрекъснато се снимаха с тях. Вчера се откри и фестивалът „Златният карамфил” с концерт на местния ансамбъл „Туфак. Той ще премине в две състезателни части – фолклорни танци и най-красива фолклорна носия, като участват всички 18 побратимени градове на Ялова

Делегацията проведе няколко важни срещи в Ялова свързани с развитието на туризма и икономиката между двата побратимени града. Едната бе с кмета Якуб Кочал и неговите заместници – Ахмед Озсумер, Нуреттин Йелмаз, Дженгиз Дерели.

Гл.специалист в дирекция „АИО и ОМП” Ефрем Велинов предаде на кмета Кочал поздрави от нашия градоначалник Николай Мелемов. Той благодари за поканата и за това, че взаимоотношенията между двете побратимени общини се развиват много добре в областта на културата и бизнеса. Подобни инициативи обединяват балканските народи, за което също искам да ви благодаря, г-н Кочал, посочи още Велинов.

Космическата Валя Балканска и Петър Янев поздравиха кмета на Ялова с изпълнение на родопската песен „Едно са лудо изрука”. Размениха се и подаръци между двете делегации в традиционните за двата региона продукти.

Среща от подобен характер бе проведена и с търговската камара на Ялова, която съвсем наскоро е сменила ръководството си. В нея членуват 4000 бизнесмени от региона. Те споделиха, че Ялова е зелена община и се стараят да я опазват, затова не могат да развиват индустрия. Много успешно се развива туризма и индустрията на цветята. От името на нашата делегация, Ефрем Велинов направи предложение към новото ръководство на търговската камара в Смолян да се организира бизнес форум между двата побратимени региона, където да се обменят търговски сделки . Той заяви, че е необходимо двете страни да работят за по –облекчен визов режим за турските и български туристи, за да може да се развива туризма. Турските представители на камарата посочиха, че зимата ще посетят Пампорово, за да карат ски. Всички побратимени градове, в края на срещата, се обединиха около становището, че е нужно да се организира симпозиум за популяризиране на туризма от отделните региони и страни.

Днес българската делегация присъства на презентация на проекта „Замбак”- система за електронно управление на държавната администрация, независима от времето и местоположението. Това е първият примерен проект за цяла Турция, който предстои да се реализира първо в община Ялова. Идеята на проекта е в бъдеще да няма нужда от големи административни сгради. Технологията дава възможност да се направи реконструкция в деловия живот на общината, като след време тази стъпка ще се възприеме, като революционна. Ялова за първи път направи един исторически проект за цяла Турция. Служителят няма да стои в общината, където и да се намира ще може да предоставя дадена услуга на всеки жител. Служителите в администрацията вече са получили лаптопи. Административната сграда на община Ялова е 19 дка разгъната площ. След старта на проекта тя ще бъде предоставена на университет, а администрацията ще се помещава в по-малка сграда. В момента в нея работят 420 служители, но след въвеждане на системата няма да има съкращения. Една част от тях ще работят от домовете си. Тяхното работно време ще бъде калкулирано така, че хората да бъдат обслужвани по-бързо и качествено, което ще пести време и средства.

Кметът Якуб Кочал и съпругата му Суна Кочал са представили проекта пред президента Абдулах Гюл. Президентът е оценил и подкрепил проекта „Замбак” като революция в управлението и информирането на обществеността.

В нашата делегация са включени още Димитър Настанлиев, гл. експерт във финансовата дирекция , Татяна Маринова, директор маркетинг и продажби „Пампорово АД” и Владимир Медов-представител на туристически център в Смолян.

Вирни се горе