Чепеларе празнува зимния Атанасовден

 Чепеларе празнува зимния Атанасовден

Зимният Атанасовден е един от важните дни в годината, който събира чепеларци и гости на града в храм „Св. Атанасий Велики“, за да засвидетелстват отново и отново почитта си към светиите, пренесли вярата Христова до наши дни, един от тях – свети Атанасий Велики /296-373/. Той е египетски духовник, оставил голямо литературно-богословско наследство, един от най-видните за времето си радетели на чистотата на вярата, първи разпространител на монашеството в Европа по модел на египетското. Стълб на Православието. Въздигнат е за епископ на 28-годишна възраст. Управлявал Александрийската църква повече от 40 години, от които 15 години в изгнание и гонение поради неотстъпната си вяра в Христа. В Жития на светиите се посочва, че „нему св. Църква дължи разгромяването на опасната арианска ерес и създаването на Никео-Цариградския Символ на Вярата“.

На 18 януари се почита денят на последното му завръщане като православен епископ в Александрия, тъй като бил гонен от арианите 5 пъти от този пост. На този ден – храмов празник на църквата в Чепеларе – светата божествена Литургия от 9 часа ще бъде възглавена от архиерейския наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В служението ще участват енорийският свещеник протойерей Станимир Минков и гост-свещеници от Смолян.

Нека заедно да въздадем почит и благодарност за застъпничеството към нас на Св. Атанасий, като присъстваме на храмовия празник в Чепеларе!

Вирни се горе