3 653 са ловците в област Смолян

  3 653 са ловците в област Смолян

Дивата свиня е основен вид дивеч и най-масов обект на лов за ловците в региона

През ловния сезон 2015-2016г. от ловците в Ловните сдружения и ловците, посетили Държавните ловни стопанства и дивечовъдни участъци са остреляли 14 благородни елена, 266 сърни, 494 диви свине, 68 заека, 21 вълка, 661 лисици. Това съобщи на брифинг директорът на РУГ Смолян инж. Венцислав Фурлански по повод Седмицата на гората.

Ловците на територията на Област Смолян през 2015 година са 3653, които членуват в 63 ловни дружини, обединени в 6 ловни сдружения. Ловен туризъм (срещу заплащане) се предлага основно от Държавно ловно стопанство – Извора гр.Девин. Ловен туризъм може да се практикува и в Дивечовъдните участъци към Държавните горски стопанства, отдадени за стопанисване и ползване на дивеча на юридически лица. На отделен вид дивеч предимно на глухар и дива коза се практикува ловен туризъм и на територията на ловните сдружения.

През 2015г. от възможностите за ловения туризъм (срещу заплащане) са се възползвали 108 български ловци и 26 чуждестранни ловци, посочи инж. Фурлански.

През ловния сезон на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня 2015-2016г. са извършени 30 бр. проверки при провеждане на ловните излети, които се организират в събота и неделя и официалните празници. Проверени са общо 2922 бр. ловци. “При проверките се следи, както за законността при провеждането на ловните излети, така и за спазването на мерките за безопасност – провеждането на инструктаж преди ловния излет, използването на шапка или облекло с ярък цвят, забраната за ползването на едри сачми при групов лов на дива свиня и забраната за употреба на алкохол по време на лов. За този ловен сезон нямаме установени нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча и няма инциденти при провеждане на ловните излети”, каза в заключение директорът на РУГ – Смолян.

Вирни се горе