Затвор за укрити вноски за пенсия

събота, 09 октомври 2010 г.

Социалният министър Тотю Младенов предложи да бъдат санкционирани жестоко работодатели, които укриват осигуровки, а не тези, които забавят плащането им.

Ясно е, че ще има увеличаване на осигурителната вноска от догодина. Чрез тази мярка ще се получат повече приходи в системата, заяви социалният още министър пред Дарик радио. Първоначалното предложение на правителството бе вноската да се вдигне с 3%, но в последствие Борисов намекна, че може и да е по-малко. Предложеното увеличение на здравната вноска скара правителство и синдикати с работодателите и те напуснаха тристранния съвет. Преди това пък синдикатите заплашиха с масови стачки, ако правителството избърза с по-високия стаж за пенсиониране и не вдигне социалните вноски. Втората мярка, по която има консенсус, е криминализиране на укриването на осигурителни вноски, поясни Младенов, но допълни, че ще има разсрочване на плащанията за изрядни работодатели и самоосигуряващи се. Третата мярка според министъра е борба на всички фронтове със сивата икономика.

Имаме към края на септември 9,03% безработица. Тези работодатели, които са изрядни, да идват при мен и да ми дават списъци на фирми в бранша, които правят нелоялен бизнес, които не плащат заплати, не плащат данъци, да идват при мен – аз се ангажирам заедно с НОИ и НАП да се направят пълни проверки в тези предприятия и ще има пълна непримиримост към тях, категоричен бе Тотю Младенов

Източник: dir.bg

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009