За тринадесети път в село Смилян се провежда Празника на фасула

събота, 28 ноември 2015 г.

Най-многолюдното селище на територията на Община Смолян – с. Смилян – подготвя тринадесетото издание на Празника на смилянския фасул. По традиция събитието се провежда всяка последна събота на месец ноември и се утвърди като едно от знаковите туристически събития в Смолянския регион, привличащо ежегодно няколко хиляди посетители, гости и туристи, почитатели на традиционния сорт фасул и красотата на Среднородипието през есента. Тази година той ще се проведе на 28 ноември. Организатори на събитието са община Смолян, кметство Смилян и местното читалище „Проф. Асен Златаров 1927 г.”

За първи път празникът е организиран през м. ноември 2003 г. с цел да се популяризира традиционния начин на отглеждане на знаковия за селото едър фасул (фасульовица), придобил известност с наименованието „Смилянски фасул“, припомнят историята на празника от Посетителския информационен център в селото. Към днешна дата, запазеното словесно наименование и регистрирания географски произход обхващат три разновидности на едрия салатен фасул (фасульовица) и три на дребния фасул, с приложим географски обхват селищата от района на Горното поречие на р. Арда. За да се гарантира качеството на продукта с това наименование и да се пребори нелоялната конкуренция на пазара, произведеният в този район фасул се продава с етикетите – в два графични варианта ( за едрия и за дребния смилянски фасул), изработени от Частната земеделска взаимо-спомогателна кооперация – с. Смилян, на които е запазеният знак, изработен от проф. Серезлиев. Второто издание на празника през 2004 г. приобщава към празника и най-младите жители на селото – децата от детските градини и учениците от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ чрез стартиране на конкурса за изработка на пана и макети от смилянски фасул, представящи родопския бит, поминък, култура и забележителности от района на Смилян. Тези пана поставят началото и на уникална колекция, част от експозицията на Етнографската сбирка „Смилянски фасул и родопски терлици“, отворила врати за посещение през м. май 2005 г. Колекцията от пана се обогатява ежегодно – след всеки Празник на смилянския фасул към нея се добавят най-добрите детски произведения, участвали в конкурса. През 2005 г. се слага началото и на третия конкурс, част от Празника на смилянския фасул – конкурсът за най-оригинално и най-вкусно ястие, приготвено от смилянски фасул.

Две години по-късно – през м. април 2007 г. – се дава началото на друга инициатива, свързана със прочутата местна култура – изработването на пано от Смилянски фасул, с което селото да кандидатства за вписване в книгата на рекордите „Гинес“: не за най-голям размер, нито за най-голямо количество фасул, вложен в изработването на паното, а за най-голям брой уникални участници, включили се в неговата направа. Регламентът допуска един участник да залепи само веднъж половинка от фасулево зърно на паното, след което се вписва с трите си имена, дата на участието и саморъчен подпис в специалната книга за регистриране на участниците. От нея е видно, че към дата 8 ноември 2015 г. в изработването на паното са се включили 13040 участника – жители на селото, гости и туристи. Автор на проекта за паното е местния художник Илко Велинов, който е включил в изображенията на паното мотиви от поминъка, природата и бита в Родопите – тюмбелек (чанът, поставян на врата на животните-водачи на стадата), часовниковата кула – символ на с. Смилян, римски мостове, р. Арда, фасулевото растение, рало, планината Родопи.По предварителна прогноза, количеството фасул, необходимо за цялостна направа на паното ще е около 40 кг.

Ежегодният празник на смилянския фасул включва три конкурса:

Пано, изработено от смилянски фасул; Кулинарен конкурс „Ястия от Смилянски фасул“; Производител на годината.

В деня на Празника на смилянския фасул всички гости и жители на селото могат да похапнат безплатно натурален, екологично чист и приготвен по специална местна рецепта смилянски фасул. Фасулът, необходим за приготвянето на фасул-чорбата, предлагана безплатно на празника, се дарява от жителите на селото, а кметството координира дарителската кампания, приготвянето му и организира обслужването на гостите. Местните таланти от самодейните групи при Народно читалище „Проф. Ас. Златаров – 1927“ – с. Смилян ще се погрижат за доброто настроение на публиката с музикално-хумористична програма, посветена отново на прочутия местен фасул. Организаторите на Празника от 2013 насам са се погрижили и за гостите на празника, които имат притеснения, че освен вкусна, фасулът е и високо-калорична храна и това може да увреди добрият им външен вид. Решението е „фасулско“ – те могат да се включат в състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул“, което селото организира съвместно с Община Смолян и Националната федерация по лека атлетика за трети път тази година и така да изгорят излишните им фасульови калории. Гостите на празника ще могат да разгледат и изложбата, представяща дейностите и резултатите от работата на най –малките смилянчани от ОДЗ „Нела Пеева“ – с. Смилян и на учениците от ОУ „Св. Кв. Кирил и Методий“ по проект „Опознай природата“ в три тематични области – „Растения в Родопите“, „Птици в Родопите“ и „Изменения в климата – глобална заплаха и лична отговорност“,подредена във фоайето на втория етаж в сградата на читалището,пред входа на Етнографската сбирка „Смилянски фасул и терлици от Родопите“.

ПРОГРАМА

Събота

12.00 ч.–12.15 ч. Откриване на Празника и старт на състезанието по планинско бягане „Смилянски фасул” със залп на фасулевото топче.

12.15 ч.–13.15 ч. Разглеждане на експонатите от конкурсите и щандовете на производителите.

Конкурс „Производител на годината”. Кулинарен конкурс „Ястия от Смилянски фасул”:

12.00 ч.– 13.15 ч. Разглеждане на ястията, участващи в конкурса, изложени в Посетителски информационен център – Смилян;

13.15 ч. Дегустация на ястията – до изчерпване на наличностите.

3.Конкурс за пано изработено от Смилянски фасул.

13.15 ч. – 14.00 ч. Музикално-хумористична програма.

14.00 ч. – 15.00 ч. Награждаване от победителите от конкурсите

Съпътстващо събитие: Изложба представяща дейностите и резултате по проект „Опознай природата”, реализиран в от НЧ „Проф. Ас. Златаров 1927”- Смилян

От 11.00ч. до 16.00ч. организаторите канят всички жители и гости на Смилян в ресторанта на Кооперацията да похапват вкусна фасул-чорба.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009