За шеста поредна година РИМ „Стою Шишков“ организира „ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ“

сряда, 13 юни 2018 г.

За ШЕСТА поредна година РИМ „Стою Шишков“ – Смолян организира „ВАКАНЦИЯ В МУЗЕЯ“ – лятна ученическа школа, която ще се проведе от 2 до 13 юли 2018 г. за ученици от 7 до 12 години

Инициативата е насочена към създаване на устойчива публика на институцията сред най-малките – децата от 7 до 12-годишна възраст. Школата е алтернатива за осмисляне на свободното време на децата от Смолян, както и такива, гостуващи в града. Чрез различни образователни модули, които насърчават творческата им активност, те ще опознават постоянната експозиция на музея и ценностите, изложени в нея, ще творят, моделират и рисуват, а и ще се забавляват. Защото наследството от миналото може да бъде възприемано едновременно и като забавна игра, и като модел за придобиване на трайни знания, които включват не само класическите техники на слушане и визуално възприемане, но съдържат практически действия и чисто физически предизвикателства. Преодоляването им носи истинска радост и се помни дълго. Заниманията ще се провеждат, както и в предишните издания на школата, всеки работен ден от седмицата от 9.30 до 12.30 часа, в експозиционните зали на музея – в автентична среда, сред музейните експонати, в рамките на отвореното за останалите посетители музейно пространство – т.е. те ще влизат в досег с другата публика на институцията.

Стремежът е да се създават условия за творческа комуникация между деца от различна възраст, предпочитания и интереси, а това е важно за развитието и реализацията на ученици с различен социален статус. С цел да се осмисли съвременната култура на Смолян като европейски град, културата и природата на Родопите в контекста на общоевропейските политики за природно и културно наследство, за пореден път инициативата се реализира със съдействието на ЕИЦ „Европа Директно“ – Смолян. „Ваканция в музея“ не е единствена школа в града, но е една от търсените, посещаваните, предизвикала интерес (чрез предишните си издания) и добър отзвук сред обществеността в града. По традиция, творенията на участниците ще се изложат в експозиционни зали на музея в края на школата. Предоставя се възможност на децата да ги запазят за себе си или да ги подарят на своите близки като „спомен“ от пребиваването им в музея. Таксата за полудневното занимание е 2.00 лв. Закриването на лятната школа ще бъде на 13 юли от 11.30 часа. Подготвени са пет образователни модули, които ще се проведат в дните от 2 до 13 юли:

√ „ЕКСПОНАТИТЕ ГОВОРЯТ…“ – 2 юли, 09 юли (понеделник) Разходка из музейните зали и разкази за автентични образци, даващи сведения за различните епохи и култури.

Работа с брошура – въпроси, отговори и рисуване на експонати от постоянната експозиция.

√ „ОРДЕНИ И МЕДАЛИ ОТ МУЗЕЙНИТЕ КОЛЕКЦИИ“ – 3 юли, 10 юли (вторник) Запознаване с избрани образци от колекциите. Стимулиране креативността на децата при изработване на подобни от глина, пластилин или чрез рисунка.

√ „КРАСОТАТА НА РОДОПА ПЛАНИНА“ – 4 юли, 11 юли (сряда) Запознаване с богатия животински и растителен свят в Родопите чрез занимателни игри, рисуване, пана и др.

√ „ТРАДИЦИОННО РОДОПСКО ОБЛЕКЛО“ – 5 юли, 12 юли (четвъртък) Разкази за облеклото в Средните Родопи – видове, материи, украси и технологии. Мънистените накити като допълнение към облеклото. Изработване на отделни образци.

√ „СИМВОЛИТЕ НА СМОЛЯН И ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ“ – 6 юли, 13 юли (петък) Истории за символите на град Смолян и на държави, членки на Европейския съюз. Претворяване на избрани образци чрез „плъстене“ (древна практика за направа на плъсти), работа с пластилин и др.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009