За пети път Сдружение „Родопски хайдути" организират хайдушко сборище

За пети път Сдружение „Родопски хайдути" организират хайдушко сборище

За пета поредна година Сдружение „Родопски хайдути„ ще организира „хайдушко сборище”, като този път е избрана местност над с.Добралък . Самото село е с голяма история и може да се похвали с една от най-ранните църкви в региона построена през 1846 г., съобщи Манол Ружинов.

Членовете на сдружението всяка година излизат в гората за 3-4 дена , като местата на сборищата се избират в зависимост от исторически събития разиграли се по време на турското робство. Именно затова тазгодишното сборище на родопските хайдути ще е над с.Добралък. Още през 12-14 век тези местности са наричани „родопската света гора „ с много църкви и манастири от с.Бачково до Бяла Черква . Селото и околностите още носят шепота на хайдушките времена. Запазени са сведения за Ангел, Караджа и Вълчан войвода Известно е името на Димитър Панайотов – гарибалдиец, участник в четата на Петко войвода , Георги Стойчев – куриер на Петко в Родопите, Павел Костов – сподвижник на Левски, основал революционен комитет в Станимака. Сборището ще се състои от 5 –ти до 7 Септември, като в нещо ще участват членове на сдружението от всички краища на Родопите. Организацията се поема от Димитър Чавдаров / член да сдружението / от с.Добралък . Сборният пункт на четата ще е на хайдушкия овчарник срещу селото.

По традиция ще бъдат организирани хайдушки игри, а гайди и чанове ще огласят горските баири. Задължителни ще са родопските носии и старата посуда. С това мероприятие сдружението цели да покаже и разкаже за старият начин на живот на родопските комити и техните ятаци, далече от комерсиалното и сиво ежедневие

Вирни се горе