За пети път Сдружение „Родопски хайдути" организират хайдушко сборище

понеделник, 01 септември 2014 г.

За пета поредна година Сдружение „Родопски хайдути„ ще организира „хайдушко сборище”, като този път е избрана местност над с.Добралък . Самото село е с голяма история и може да се похвали с една от най-ранните църкви в региона построена през 1846 г., съобщи Манол Ружинов.

Членовете на сдружението всяка година излизат в гората за 3-4 дена , като местата на сборищата се избират в зависимост от исторически събития разиграли се по време на турското робство. Именно затова тазгодишното сборище на родопските хайдути ще е над с.Добралък. Още през 12-14 век тези местности са наричани „родопската света гора „ с много църкви и манастири от с.Бачково до Бяла Черква . Селото и околностите още носят шепота на хайдушките времена. Запазени са сведения за Ангел, Караджа и Вълчан войвода Известно е името на Димитър Панайотов – гарибалдиец, участник в четата на Петко войвода , Георги Стойчев – куриер на Петко в Родопите, Павел Костов – сподвижник на Левски, основал революционен комитет в Станимака. Сборището ще се състои от 5 –ти до 7 Септември, като в нещо ще участват членове на сдружението от всички краища на Родопите. Организацията се поема от Димитър Чавдаров / член да сдружението / от с.Добралък . Сборният пункт на четата ще е на хайдушкия овчарник срещу селото.

По традиция ще бъдат организирани хайдушки игри, а гайди и чанове ще огласят горските баири. Задължителни ще са родопските носии и старата посуда. С това мероприятие сдружението цели да покаже и разкаже за старият начин на живот на родопските комити и техните ятаци, далече от комерсиалното и сиво ежедневие

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009