За 26-ти пореден път в Райково ще отбележат празника “Пустове”

петък, 24 февруари 2017 г.

За 26-ти пореден път от възстановяване честването на народната традиция “Пустове”(“Сирни заговезни”) на 26 февруари (неделя) от 18.00 часа Народно читалище “Орфееви гори-1870” – Смолян, кв.Райково ще организира и проведе общоградски празник, който допринася за съхраняването и развитието на народните обичаи и е изключително тачен като народно веселие обичай от жителите на града.

В концертната програма, на площадното пространство св.”Костадин” пред читалището, ще вземат участие художествено –творческите състави на читалището: клуб “Зевзек”, оркестър “100 каба гайди”, танцови формации от клуб “Хоро”, смесен битов хор, фолклорен квартет “Аглика” и Младежки театър “Ирис”. На този ден благославяме за здраве и берекет всички наши съграждани в първия пролетен празник.

Ще лумне “Орада” (ритуален огън), която ще запали “кабадалията”, който след наддаване по установената вече традиция, ще откупи правото си да я запали за здравето и благоденствието на всички ни. В този огън – символ на светлината, на зараждането на нов живот и пречистването ще изгорим символично “злото” (чучело).

Богът на виното и плодородието Дионисий също ще уважи обичая, корените на който идват от древността. Култът към гръцкия бог Дионисий – бог на виното, плодородието и веселие е преминал и у българите, като векове наред е останал да живее в цикъла на календарните обичаи – кукерските и карнавалните игри. Обредността е свързана със стопанството и семейството. Този ден – “Сирни заговезни”, или “Пустовете”, българинът посвещава на прошката, на тая най-благородна човешка проява. Ден, в който по-младите целуват ръка на по-възрастните, изричайки думите: “Прощавай!”, а им отвръщат: “Простено да ти е и от мен, и от Бога!”

“Пустовете” пред Народно читалище “Орфееви гори-1870” продължават с много хора и веселие, защото следващото хоро е чак след 40 дни – на Великден, съобщи Цветанка Илиева.

Източник: SmolyanNews.com

Коментари (0)

*За да поставите коментар трябва да сте регистриран потребител.

Новините по общини

Архив

2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009