Виртуална лаборатория по природни науки откриха в иновативно ОУ "Иван Вазов"-Смолян /СНИМКИ/

Виртуална лаборатория по природни науки откриха в иновативно ОУ "Иван Вазов"-Смолян /СНИМКИ/

По случай патронния празник на иновативно ОУ “Иван Вазов” – Смолян, днес официално бе открита виртуална лаборатория по природни науки. STEM -лабораторията е образователен софтуер за виртуална реалност, който покрива различни теми от естествознанието. Наименованието е образувано от първите букви на английските думи за наука, технологии, инженерство, математика.

“Днешния ден е празничен и за иновативното ни училище, защото се дава начало на един нов етап от развитието на образователната ни институция – въвеждане на виртуална STEM лаборатория в образователния ни процес. Учители и ученици ще използват образователния софтуер за виртуална реалност който обхваща различни теми от дисциплините по природни науки – земята и космоса, от изследване на молекули на химични съединения до електрически заряди. С камерата на Z SPACE студио могат да се изследват модели и обекти да се сравняват размери и пропорции, както и да се прави дисекция на пластовете, които са изведени с виртуален 3Д модел”, каза директорът на учебното заведение Росица Лакудова

По думите й виртуалната лаборатория разполага с разнообразие от инструменти. Тези интерактивни инструменти са за анализи и експериментиране с виртуални 3D обекти. “Интегрираните уроци реализирани с тези станции ще дадат възможност на учениците да достигнат до знанието много по-активно и да участват в учебния процес. Живеем в динамично време и училището трябва да отговори на технологичните промени и очакванията на поколението с което работим. Отпадат пространствените и времевите характеристики. Логичният въпрос е готови ли сме да живеем в тази епоха и дали това постоянно надпреварване в иновации и открития ще продължи със същите темпове. Това поставя неизбежната нужда от нови знания и умения не само за учениците, но и за техните преподаватели. Задачата за непрекъснато допълнително образование на учителите осъществявано в различни форми трябва да бъде насочено за нивото на съвременните изисквания. Щастлива съм че вече 26 години работя с екип от професионалисти, които непрекъснато се усъвършенстват и предават знанията си не само на учениците, а и на студенти и бъдещи преподаватели в малки и големи населени места. Много от професиите предстои да отпаднат други ще се появят, но училището е мястото където готвим децата за бъдещето. В него ние имаме мисията да създадем устойчива и благоприятна среда за осигуряване на качествено образование. В основата на всеки напредък на обществото е учителят той е главният двигател на промяната. Те трябва да бъдат лидерите на образователната и научна трансформация устоявайки новите технологии. Професията учител съществува откакто свят светува и ще стане незаменима за бъдеще. Нека учениците с много радост влизат тук, за да черпят знания заедно със своите учители”, каза на откриването г-жа Лакудова.

Официален гост на откриването на лабораторията бе областният управител Недялко Славов, който поздрави ръководството на училището,учители,ученици и присъстващи. “По две причини съм тук, първата чисто човешка любопитството ми – да видя на живо какво представлява STEM лабораторията и тази технология, за която толкова много се говори. Втората е чисто държавническа – да покажа за пореден път отношението си към образованието, уважението към труда на всички вас, да дадем знак че образованието в Смоля не отстъпва по нищо на образованието в големите градове, че образованието в Смолян е отворено към новите технологии и иновации и че предоставя възможност на нашите ученици да се подготвят по най-добрия начин за бъдещето, което ги очаква. Поздравявам ви за това, че колкото и да е трудно вие сте готови да отговаряте на предизвикателствата на времето, да се променяте, а знам че това изисква много сили и енергия и аз ви ги пожелавам. Надявам се, че и други учебни заведения в Смолянско ще въведат тези иновации ние ще ги подкрепяме и насърчаваме в това тяхно желание”, посочи областния управител.

На официалното представяне на лабораторията в кабинета по “Природни науки” в иновативното училище, всички гости бяха посрещнати с питка и музикален поздрав. Поздравителни адреси бяха поднесени от Община Смолян и началника на РУО -Мария Семерджиева. А учениците и техните преподаватели г-жа Анастасова и г-жа Тодорова демонстрираха знанията и уменията с виртуалната лаборатория.

ОУ “Иван Вазов” е първото училище оборудвано с такава виртуална лаборатория, закупена със средства от бюджета на учебното заведение и залегнала във визията за развитие на иновативното училище, посочи г-жа Лакудова.

Вирни се горе