В понеделник ще празнуваме свети Мина

В понеделник ще празнуваме свети Мина

По повод храмовия празник на параклиса „Свети Мина“ на новия център в Смолян, до Лидл, на 11 ноември – понеделник от 11,30 часа, ще бъде отслужен водосвет за здраве и благоденствие от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. Той е и председател на Църковното настоятелство на църквата „Св. Неделя“, към която се числи параклисът. След водосвета ще има благословена трапеза.

Преди това в понеделник от 9 часа архимандрит Висарион ще оглави светата божествена Литургия в църквата „Св. Неделя“ в чест на свети Мина. В съслужие ще бъде енорийският свещеник иконом Запрян Шиков, песнопенията ще изпълнява църковният хор.

Православието почита Св. Мина като великомъченик, убит в Египет след мъчение в 296 г. поради страстната му защита и изповядване на християнската вяра. На иконите се изобразява на бял кон с кръст в ръка. Известен е като чудотворец, помагащ на болни и страдащи, на пътуващи и сираци. Той е покровител на семейството, закриля жените.

Нека и на Литургията в храм „Света Неделя“, и на водосвета пред параклиса „Свети Мина“ да сме заедно и да се помолим свети Мина ни дарува здраве и мир, да ни пази от всякакви злини и скърби!

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе